DARE Programme

Mette Krabsmark Borbjerg

DARE Fellowship: Blodsukkermålinger hos børn med diabetes

Aalborg University

Mette Borbjergs projekt handler om at undersøge CGM - en ny metode til at måle blodsukkeret hos diabetespatienter. Hun skal arbejde med resultater fra børn med diabetes, og blandt undersøge, hvor præcis CGM er i forhold til traditionelle blodsukkermålinger.

Et prik i fingeren, som giver en dråbe blod, der herefter undersøges med en særlig strimmel eller med et måleapparat i lommestørrelse.
Sådan er princippet i de traditionelle gør-det-selv blodsukkermålinger, diabetikere verden over dagligt gennemfører for at holde øje med sygdommen - og for at sikre, at de får den rette dosis insulin.

Men blodsukkerniveauet kan også måles på en anden måde, nemlig med CGM - et lille apparat, der monteres på diabetikerens overarm. Altså en måling, som ikke involverer blod:

Via en mikroskopisk kanyle måler udstyret i stedet blodsukkerniveauet ved at analysere interstitiel-væsken.
Det er den væske, som omgiver vores celler – og CGM registrerer på den måde kontinuerligt diabetikerens blodsukkerniveau.

”Og det er netop CGM, jeg skal arbejde med i mit forskningsprojekt”, fortæller Mette Borbjerg. Hun er 24 år, læser medicin ved Aalborg Universitet (AAU), og mangler et år i at være færdig som læge.

Mette Borbjerg skal arbejde i laboratoriet hos sin vejleder ved UCSF, lektor Jenise Wong, som er børnelæge og specialist i at udvikle og raffinere metoder til blodsukkermålinger hos børn med diabetes.

CGM er en teknologi, som i mange lande er stærkt på vej frem, fortæller Mette Borbjerg:

”Den bruges i dag primært uden for sygehussystemet. I Danmark bruges CGM i en vis udstrækning til hjemmemålinger af voksne med type 1 diabetes – og i endnu højere grad til hjemmemålinger hos børn. Tilbagemeldingerne er positive, fx siger mange småbørnsforældre, at udstyret har reddet deres nattesøvn, fordi det giver dem tryghed. Nu ligger de ikke længere søvnløse og spekulerer på, om barnets diabetes er ude af kontrol – for apparatet bipper, hvis barnets insulinniveau bliver for højt eller for lavt”.

I Jenise Wong’s laboratorium kommer Mette Borbjerg til at arbejde med blodsukkermålinger fra cirka 140 børn, som tidligere har været indlagt til diabetesbehandling på Benioff Childrens Hospital i San Francisco.
Disse børn fik under indlæggelsen taget blodsukkermålinger både på den traditionelle måde og ved hjælp af CGM. Og det er disse resultater, Mette Borbjerg skal dykke dybt ned i, fortæller hun:

”Jeg skal undersøge, hvor pålidelig CGM er i forhold til de traditionelle målinger – og om CGM kan fange tilfælde af for højt eller for lavt blodsukker, som ikke blev opdaget ved hjælp af de traditionelle målinger. Desuden skal jeg se, om det er muligt at forudsige hvilken type - eller typer – af diabetespatienter, som især må antages at kunne have gavn af CGM. Også når vi taler om voksne”.

Mette Borbjergs danske vejledere er professor Niels Ejskjær, AAU og Aalborg Universitetshospital, og professor Ole Hejlesen, AAU.

Mette Krabsmark Borbjerg