LF Experiments 2021

Dristige projekter får 50 mio. kr. fra Lundbeckfonden

LF Experiment Grants 2021

26 forskere ved danske universiteter får via Lundbeckfondens forskningsprogram LF Experiment støtte til at gennemføre innovative projekter inden for neurovidenskab.

Lundbeckfonden har netop uddelt 50,8 millioner kr. til 26 forskere ved danske universiteter via forskningsprogrammet LF Experiment.

Der er alt overvejende tale om projekter inden for neurovidenskab – som er Lundbeckfondens særlige fokusområde – og fælles for projekterne er, at de er karakteriseret ved dristighed.

”De projekter, som får støtte, repræsenterer en høj grad af innovativ tænkning og typisk også en ret utraditionel og dristig tilgang til den udfordring, der arbejdes med. Og meningen med LF Experiment-forskningsbevillingerne er netop at fremme projekter af den type – at støtte forskere, som virkelig vover at tænke ud af boksen”.
Anette Høye, Scientific Project Manager i Lundbeckfonden.

De 26 forskere, som får en 2021 LF Experiment-forskningsbevilling, har minimum, hvad der svarer til en Ph.d-grad inden for deres forskningsfelt.

I 2021 får ni kvinder (succesrate 18.4%) og 17 mænd (succesrate 12.7%) en LF Experiment-forskningsbevilling – og de projekter, der støttes, spænder over et bredt undersøgelsesfelt:

Lige fra eventuelle sammenhænge mellem spisevægring og bakteriesammensætningen i tarmsystemet over en teknik til at datere proteinansamlinger i hjernen i forbindelse med neurodegenerative sygdomme – til udvikling af et bærbart system til præcis registrering af epileptiske anfald.

I gennemsnit ligger den enkelte bevilling lige i underkanten af 2.000.000 kr.

Beløbet udbetales over to år, og giver modtageren mulighed for at fordybe sig i den hypotese, han eller hun ønsker at undersøge nærmere.

LF Experiment-bevillingerne vil erfaringsmæssigt ofte vise sig ikke at munde ud i det, forskeren havde forestillet sig. Men set fra Lundbeckfonden side er det ikke et problem, siger Anette Høye:

”For projekterne har potentiale til at skabe banebrydende ny viden inden for neurovidenskab – og vil man skabe noget nyt ved at tænke dristigt, er der uundgåeligt en risiko for, at man ikke når lige præcis det mål, man satte sig. Det er en risiko, Lundbeckfonden er villig til at tage. Og så hører det med, at selv om man ikke når lige præcis det mål, man satte sig, kan det meget vel gå sådan, at der opdages noget helt andet og uventet, som også kan vise sig at få stor betydning”.

Ud over den risikovillighed, der kendetegner LF Experiment, har programmet en særlig udvælgelsesprocedure, som på flere punkter adskiller sig fra den gængse bedømmelse ved tildeling af forskningsstøtte.

 

For det første bedømmes ansøgningerne anonymt, og bedømmerne skal således kun forholde sig til den ide eller hypotese, den enkelte ansøger fremlægger i sin skriftlige ansøgning. Hvem der står bag projektet, aner bedømmerne ikke – og de kender heller ikke ansøgerens køn. Desuden opereres der i udvælgelsesproceduren med ’decisive votes’, som er en slags ’trumfkort’. Dette trumfkort giver hver bedømmer mulighed for at vælge én ansøger, som denne bedømmer mener SKAL støttes – uanset hvad de andre bedømmere i sidste ende måtte vise sig at mene om det pågældende projekt.

På den måde er trumfkortet med til at sikre, at særligt dristige projekter, som bedømmerne er uenige om, får en chance.

Nedenfor findes 2021-modtagerne af en LF-Experiment-forskningsbevilling: