Lundbeckfonden - Forsiden, Uddelinger og priser

111 millioner kroner til de bedste forskningsideer

Lundbeckfonden har nu underskrevet kontrakterne, der giver adgang til 111 millioner kroner for 12 nyskabende og banebrydende sundhedsvidenskabelige forskningsprojekter. Rammebevillingerne er første gang, hvor fonden gennem brede opslag – uden specifikke krav til emnet – gav forskerne fuld frihed til at præsentere deres bedste sundhedsvidenskabelige forskningsideer og søge om op til DKK 10 mio. til at realisere dem.

Når en forsker vil søge om støtte til et forskningsprojekt skal projektet ofte leve op til en lang række krav om for eksempel emnefokus, metodevalg, samarbejdspartnere. Dermed risikerer mange gode forskningsideer aldrig at blive til noget, fordi de ikke passer til et bestemt opslag. Derfor offentliggjorde fonden i 2014 et opslag med så frie rammer som muligt. Projektforslagene skulle falde inden for sundhedsvidenskab og skulle ledes af en person med tilknytning til Danmark.

De frie opslag blev meget vel modtaget i forskningsverdenen, og fonden modtog 164 interessetilkendegivelser i første ansøgningsrunde. Heraf 21 blev inviteret til at indsende en fuld ansøgning, som derefter blev sendt i et uddybende internationalt peer-review.

”Vi havde en fornemmelse af, at der gemte sig mange gode og nyskabende forskningsideer rundt omkring hos landets forskere, og det viste sige at være helt rigtigt. Visionen for vores uddelinger er at skabe bedre liv gennem ny viden. Derfor er det afgørende, at forskerne får de bedste forudsætninger for at tænke kreativt og opnå gennembrud i deres forskning. De 12 udvalgte projekter repræsenterer et bredt felt af det bedste, som forskningsdanmark har at byde på og vi er stolte af at kunne støtte dem,” siger Anne-Marie Engel, forskningschef og leder af Lundbeckfondens uddelingsafdeling.

Også i 2016 vil Lundbeckfonden uddele sundhedsvidenskabelige rammebevillinger på op til DKK 10 mio. til de bedste sundhedsvidenskabelige forskningsideer. Af de mange spændende interessetilkendegivelser har fonden igen udvalgt 21 forskere til at indsende en fuld ansøgning, som vil blive underkastet et uddybende internationalt peer-review. Fra 2017 overgår fonden, som led i en ny uddelingsstrategi til at uddele tematiske bevillinger, som adresserer nuværende og fremtidige sundhedsudfordringer.

De 12 ansøgere, der hver modtager hver mellem fire og 10 millioner kroner til deres tre-femårige projekt, er:

Professor Andreas Kjær, Rigshospitalet (klinisk fysiologi og nuklearmedicin)

Lektor Simon Glerup, Aarhus Universitet (neuro)

Professor Søren Riis Paludan, Aarhus Universitet (immunologi)

Professor Torben Heick Jensen, Aarhus Universitet (celle- og molekylærbiologi)

Professor Anders Henrik Lund, Københavns Universitet (celle- og molekylærbiologi)
Professor Susanne Pedersen, Syddansk Universitet (klinisk undersøgelse)
Klinisk proforessor Bente Jespersen, Aarhus Universitet (celle- og molekylærbiologi)
Professor Michael Kjær, Bisbebjerg Hospital (celle- og molekylærbiologi)
Professor Kristian Strømgaard, Københavns Universitet (neuro)
Lektor Anja Groth, Københavns Universitet (celle- og molekylærbiologi)
Professor Joshua Brickman, Københavns Universitet (celle- og molekylærbiologi)
Professor Michael Givskov, Københavns Universitet (infektionsmedicin)

Lundbeckfonden uddeler hvert år 400-500 millioner kroner til forskningsprojekter, primært indenfor sundhedsvidenskab. Uddelingerne skal udgøre et væsentligt bidrag til at øge kvaliteten og anvendeligheden af den samlede forskningsbaserede viden og erfaring inden for sundhedsvidenskab i Danmark. Hjernesundhed er et særligt indsatsområde for fonden.