Collaborative Projects 2022

174 mio. kr. til syv ’hjernevridende’ forskningssamarbejder

Collaborative Project - Lundbeck Foundation 2022

Syv danske forskere modtager hver mellem 20 og 40 millioner kroner i støtte til neurovidenskabelige projekter under Lundbeckfondens program Collaborative Projects.

Skal man forsøge at finde svar på meget komplekse, neurovidenskabelige spørgsmål – og gøre sig realistiske forhåbninger om at komme op med ny viden, der kan føre til nybrud i vores forståelse af hjernen og gennembrud i behandlingen af en lang række hjernesygdomme som epilepsi, Parkinsons sygdom, skizofreni og depression – er inddragelse af mange kompetencer og dermed samarbejde helt afgørende.

Det er devisen med Collaborative Projects-programmet, og Lundbeckfonden udløser netop nu en stribe større millionbevillinger til syv danske forskere og deres samarbejdspartnere under dette særligt ’samarbejdsorienterede’ program.

– Moderne neurovidenskab er meget interdisciplinær, og kræver ofte samarbejde på tværs af videnskabelige grupper, både i Danmark og internationalt, hvis vi for alvor skal rykke ved noget. Med Collaborative Projects-programmet har vi inviteret forskerne til at foreslå problemer, som kun kan løses med tværfaglige samarbejder. Og det har vi fået med årets projekter, siger Lars Torup, Scientific programme director i Lundbeckfonden.

Programmet er sat i verden for at styrke de neurovidenskabelige forskningsmiljøer i Danmark ved at understøtte forskningssamarbejder på tværs af videnskabelige grupper både i Danmark og internationalt.

 

– Vi ønsker at fremme den helt særlige synergi, der kan opstå, når man samler forskellige forskergrupper og forskerprofiler med forskellig specialviden, kompetencer og data for at finde svar og løsninger på komplekse neurovidenskabelige spørgsmål. Nybrud sker i grænsefladerne mellem forskellige faglige discipliner, og det er et gennemgående træk for bevillingerne, er at der er klare synergier i samarbejde med stærke internationale partnere, siger Lars Torup og fortsætter:

Det er med stor glæde, vi ser, at en række af projekterne har etableret samarbejder med de ledende internationale gruppere indenfor de respektive områder, hvilket vi håber kan have en generel afsmittende effekt på højden af det danske forskningsmiljø.

Lundbeckfonden har modtaget ansøgninger fra i alt 36 videnskabelige grupper ved danske forskningsinstitutioner til Collaborative Projects-bevillinger i 2022. 10 ansøgere blev udvalgt til fagfællebedømmelse og blev interviewet af fondens Grants & Prizes Panel. Syv projekter har fået tildelt støtte

Læs mere om de syv projekter:

Anders A Jensen - Københavns Universitet

Anders A. Jensen modtager 39 millioner kr. i støtte fra Lundbeckfondens Collaborative Projects-program

Rikke Steensbjerg Møller

Rikke Steensbjerre Møller modtager 20 millioner kr. i støtte af Lundbeckfondens Collaborative Projects-program

Kristian Strømgaard

Kristian Strømgaard modtager 20 millioner kr. i støtte fra Lundbeckfondens Collaborative Projects-program

Stephan Pless - Københavns Universitet

Stephan Pless modtager 20 millioner kr. i støtte fra Lundbeckfonden

David Gloriam - Københavns Universitet

Professor David Gloriam modtager 35 millioner kr. i støtte fra Lundbeckfonden

Poul Henning Jensen

Poul Henning Jensen modtager 20 millioner kr. i støtte fra Lundbeckfondens Collaborative Projects-program

Michael

Professor Michael Eriksen Benros modtager 20 millioner kr. i støtte fra Lundbeckfonden