LF Experiments 2022

25 dristige projekter får 49 mio. kr. fra Lundbeckfonden

Lundbeckfonden Experiments 2022

Der er nyt krudt til nytænkende og eksperimenterende hjerneforskning over hele landet. 25 vovehalse fra danske universiteter og hospitaler lander LF Experiment-bevillinger for 48,9 mio. kr. til at gennemføre risikovillige projekter.

Det er ikke simpel raketvidenskab – men neurovidenskab.

For fjerde år i træk skyder Lundbeckfonden nytåret ind med en stribe millionbevillinger til særligt dristige projekter. Der er tale om særligt vovede projekter med tilstrækkelig innovations-flyvehøjde, kort lunte og hurtig affyring, hvor nogle vil ende som fusere, men som alle har potentialet til at bryde med traditionelle forståelser inden for videnskaben.

De 25 forskere, der modtager årets eksperimenterende forskningsbevillinger fra Lundbeckfonden, befinder sig forskellige steder i karrieren – alt lige fra postdoc- til professorniveau. Nu skal de næste to år fyres af i jagten på at lykkes med de vilde ideer i laboratorierne og klinikkerne.

”LF Experiment-forskningsbevillingerne gives til forskere, der har modet og idéen til at udfordre den etablerede forståelse af et givet problem, særligt inden for hjerneforskning. Når vi støtter projekter, er det særligt de forskere, som virkelig går planken ud med deres dristige tilgange og vilde ideer, der får muligheden. Og ofte skyder forskerne helt ved siden af og lander et helt andet sted, end projektet var tænkt,” fortæller Anette Høye, scientific project manager i Lundbeckfonden.

’Hvo intet vover’

Alle projekter bevæger sig inden for neurovidenskab eller beslægtede forskningsområder, der kan berige hjerneforskningen. Fælles for projekterne er, at de har potentiale til at skabe banebrydende ny viden, også selvom målet kan ændre sig undervejs. Og forskerne selv kommer uden tvivl på en svær opgave, der kan vise sig at give pote på karrierefronten:

”Vi ser, at flere af bevillingsmodtagerne ikke alene viser modet til at afprøve deres vildeste forskningsideer, men også bygger på og får modet til at drive forskerkarrieren videre frem. Det lader til, at der er et mønster – særligt for de yngre forskere blandt bevillingsmodtagerne: Hvis man først har igangsat eller gennemført et LF Experiment-projekt, er der stor chance for, at det fører til nye forskningsprojekter og bevillinger. Man fristes til at sige, ’Hvo intet vover, intet vinder,” lyder det fra Peter Thostrup, der er scientific program director i spidsen for Lundbeckfondens talentprogrammer.

Lundbeckfonden modtog i alt 187 ansøgninger til LF Experiments 2022. 25 ansøgere har modtaget en bevilling – heraf 9 kvinder (succesrate 15,5%) og 16 mænd (succesrate 15%).

I gennemsnit ligger den enkelte bevilling tæt på 2.000.000 kr. Beløbet udbetales over to år, og giver modtageren mulighed for at fordybe sig i den hypotese, forskeren ønsker at undersøge nærmere.

Læs mere og se de 25 bevillingsmodtagere her: