New man in front

Erfaren hjerneforsker i spidsen for The Brain Prize

Martin Meyer

Martin Meyer, 47-årig britisk hjerneforsker fra topuniversitetet King’s College London, tiltræder 1. august som direktør for The Brain Prize – verdens største og mest eftertragtede hjerneforskningspris, der hvert år tildeles af Lundbeckfonden.

Hjerneforskning er Lundbeckfondens særlige fokusområde, og The Brain Prize er en anerkendelse af forskere, som har udført hjerneforskning i verdensklasse. Ud over æren rummer prisen en kontant belønning på 10 millioner kr.

”Når det drejer sig om at udbrede kendskabet til hjerneforskning, og herunder også mere specifikt til dansk hjerneforskning, er The Brain Prize efter min vurdering et meget vigtigt redskab. Jeg glæder mig til at komme i gang med arbejdet – også til at være med til at udvikle nye ideer til, hvordan Lundbeckfonden via prisen i endnu højere grad kan inspirere talentfulde yngre forskere til at prøve kræfter med de mange spændende udfordringer, hjerneforskningen rummer”, siger Martin Meyer.

Martin Meyer er biolog med 25 års erfaring inden for hjerneforskning. Han har en Ph.d.-grad i celle- og udviklingsbiologi, og han leder en neurobiologisk forskningsgruppe ved King’s College London. Martin Meyers gruppe arbejder med genmodificerede zebrafisk-larver, der er gennemsigtige. Og det er belejligt, fordi det blandt andet gør det muligt at nærstudere en række biologiske udviklingsprocesser i deres hjerner – fra første parket.

Martin Meyer tiltræder som direktør for The Brain Prize i et jubilæumsår – 2020 er nemlig året, hvor The Brain Prize uddeles for tiende gang. Og de to genetikere, som deler dette års pris for kortlægningen af den sjældne hjernesygdom Retts syndrom – professor Huda Zoghbi, USA, og professor Sir Adrian Bird, Skotland – skulle efter planen have været fejret ved et brag af et jubilæumsarrangement midt i juni.

Denne begivenhed har, som så meget andet, måttet udsættes som følge af Covid-19-pandemien, og vil efter al sandsynlighed blive slået sammen med kåringen af prisvinderne for 2021. I den forbindelse vil Martin Meyer blandt andet stå i spidsen for en række af de videnskabelige aktiviteter, der hvert år er en fast bestanddel af det samlede program i forbindelse med The Brain Prize.

Jobbet som direktør for The Brain Prize betyder, at han og familien snart flytter til Danmark. Martin Meyer er dansk gift – hans kone, Camilla Larsen, har en Ph.d. i neurobiologi og leder en forskningsgruppe ved King’s College London. Parret har to børn.