Annual Report 2021

Godt år for Lundbeckfonden: Leverer bedste resultat nogensinde

LF Annual Report 2021

2021 blev et godt år for Lundbeckfonden, der leverede sit bedste finansielle resultat nogensinde. Det var også et rekordår for fondens filantropiske aktiviteter med uddelinger på 803 mio. kr.

  • Lundbeckfonden koncernen leverede i 2021 et overskud på 6.928 mio. kr.
  • Driftsresultatet steg til 3.872 mio. kr. fra 2.340 mio. kr. i 2020.  
  • Resultatet af Lundbeckfondens finansielle investeringsaktiviteter (Invest) udgjorde 4.608 mio. kr., hvilket var en markant stigning fra 2020, hvor afkastet udgjorde 1.244 mio. kr.
  • Resultatet af investeringerne i Lundbeckfonden Ventures og Emerge faldt til -141 mio. kr. fra -6 mio. kr. i 2020. Det afspejlede – i lighed med 2020 –aktiekursfald blandt fondens børsnoterede biotekselskaber. 2021 bød i øvrigt på børsnotering af flere selskaber i porteføljen, IO Biotech, Reneo Pharmaceuticals og Aura Biosciences, samt salg af to selskaber, Sanifit Therapeutics og Amplyx Pharmaceuticals.
  • Falck og ALK leverede vækst i omsætningen på henholdsvis 23% og 12% i forhold til 2020, hvorimod Lundbeck oplevede et fald i omsætningen på 8%. Falcks udvikling var delvist båret af COVID-19 testaktiviteterne, men afspejlede også en god udvikling i kerneforretningen. Den samlede omsætning i Lundbeckfonden koncernen udgjorde 35.403 mio. kr. mod 33.520 mio. kr. i 2020.
  • Lundbeckfondens uddelinger udgjorde 803 mio. kr. (600 mio. kr.), der er det højeste uddelingsbeløb i fondens historie. Beløbet svarer til finansiering af 916 forskningsstillinger på danske universiteter.
  • Egenkapitalen steg til 49.422 mio. kr. pr. 31. december 2021 fra 42.852 mio. kr. pr. 31. december 2020.

 

2021 har været et historisk godt år for Lundbeckfonden. Vi forlod 2021 med et resultat, som vi er meget stolte af, og som har krævet en stor indsats fra vores medarbejdere og datterselskaber.  Vi står derfor stærkt rustet til et 2022, der ser ud til at blive et udfordrende år, ikke mindst på grund af krigen i Ukraine
Lene Skole, CEO i Lundbeckfonden


I 2021 tog Lundbeckfonden vigtige skridt i eksekveringen af 2030-strategien Bringing discoveries to lives”. På uddelingssiden blev det bl.a. besluttet at oprette et nyt initiativ, Frontier Grants, for at støtte forskningsprojekter og talenter med et væsentligt kommercielt potentiale på et tidligt tidspunkt og dermed understøtte udviklingen af nye biotekvirksomheder i Danmark. Lundbeckfonden annoncerede også planer om sammenlægning af fondens to afdelinger for direkte biotekinvesteringer, Ventures og Emerge, hvilket i fremtiden vil medføre en mere fokuseret indsats i det danske biotekmiljø – samtidig med at fondens engagement i den nuværende internationale portefølje fastholdes.

Hjerneforskning og hjernesundhed har en central placering i fondens strategi, og området modtog i 2021 godt 79% af fondens filantropiske uddelinger. Fonden fortsatte også arbejdet med at understøtte udviklingen af et stærkt neurovidenskabeligt forskningsmiljø i Danmark gennem bl.a. lanceringen af Neuroscience Academy Denmark, et nyt akademi for ph.d.-studerende og forskningstalenter inden for neurovidenskab.

Lundbeckfondens globale hjerneforskningspris, The Brain Prize 2021, satte fokus på en af verdens mest udbredte hjernelidelser, migræne. Prisen blev overrakt til fire professorer – Jes Olesen (DK), Lars Edvinsson (SE), Peter Goadsby (UK/AUS) og Michael Moskowitz (USA) – der med deres banebrydende forskning har bidraget til udviklingen af en helt ny klasse af behandlinger, der kan gøre livet bedre for millioner af migrænepatienter verden over.

 

Årsrapporten for 2021 kan læses og downloades i sin helhed her       

Om Lundbeckfonden

Lundbeckfonden er en erhvervsdrivende fond, der arbejder med en bred vifte af kommercielle og filantropiske aktiviteter, bundet sammen af ønsket om at skabe innovation og ny viden til glæde for patienter. Fonden er den langsigtede og engagerede ejer af flere internationale lægemiddel- og sundhedsvirksomheder – Lundbeck, Falck og ALK – og en aktiv investor i de finansielle markeder, i danske biotekvirksomheder og i dansk forskning gennem fondens uddelinger til sundhedsvidenskabelige forskningsprogrammer og talenter på danske universiteter. Fondens uddelinger udgør mere end 500 mio. kr. årligt og har et særligt fokus på hjernen. Det omfatter bl.a. verdens største pris til hjerneforskning: The Brain Prize.