LF POSTDOC & EARLY-CAREER CLINICIAN SCIENTISTS 2023

Lundbeckfonden giver 60 mio. kr. til yngre forskertalenter

Postdocs 2023

26 nye forskningsbevillinger fra Lundbeckfonden skal styrke dansk neurovidenskab og løfte unge lægers muligheder for at forske i klinikken

Det er både hjernen og klinikken, der er omdrejningspunktet for uddelingen af Lundbeckfondens forskningsbevillinger til postdocs i 2023.  De mange millioner går nemlig til forskningsbevillinger til unge, talentfulde forskere, der har afsluttet deres ph.d.-uddannelse, er særligt talentfulde og har projekter af høj akademisk kvalitet inden for neurovidenskaben eller klinisk forskning.

I alt har 26 forskere modtaget en bevilling på gennemsnitligt  2.327.000 kroner, heraf 18 LF Postdocs og otte Early-Career Clinician Scientists, som tidligere gik under navnet kliniske postdocs.

Mobilitet og kvalitet i neuroforskning

Det er et vigtigt strategisk mål for Lundbeckfonden at tiltrække og fastholde internationale talenter for at styrke de danske sundhedsvidenskabelige forskningsmiljøer, særligt inden for neurovidenskaben - og her spiller LF Postdocs en nøglerolle.

- LF Postdoc-programmet er blevet en af hjørnestenene i Lundbeckfondens arbejde for at støtte og udvikle den næste generation af forskere inden for neurovidenskab. Bevillingerne skal løfte den neurovidenskabelige forskning ved danske universiteter og hospitaler og samtidig være med til at øge mobiliteten for de yngre danske forskere, der får muligheden for at rejse ud og dygtiggøre sig i udlandet og hente vigtige erfaringer og viden i de internationale neurovidenskabelige miljøer. Men det kan også  være ved at afsøge nye områder uden for eget fagfelt, lyder det fra Anette Høye, der er Scientific Programme Manager i Lundbeckfonden.

Tallene taler sit tydelige sprog: 15 ud af de 18 LF Postdoc-bevillinger har et klart internationalt perspektiv, og det er en af styrkerne ved programmet, mener Anette Høye, der hæfter sig ved den store udrejselyst blandt ansøgerne og den store faglige bredde inden for de neurovidenskabelige projekter.

- Ser vi alene på de 18 LF Postdoc-bevillinger, er seks ud af 18 forskere fra udlandet, og flytter til Danmark med en LF Postdoc-bevilling i ryggen, mens ni danske postdoc-forskere med tilknytning til danske universiteter rejser ud af landet for at forfølge forskerkarrieren i stærke internationale neurovidenskabelige miljøer, siger Anette Høye og fortsætter:

- Udover det store fokus på internationale talenter og mobilitet er projekterne også kendetegnet ved mangfoldighed og høj akademisk kvalitet på tværs af faglige skel. 10 forskellige fagområder fordeler sig blandt de 18 projekter, og vidner igen om hvor bredt neurovidenskab spænder som interdisciplinært forskningfelt.

Millionindsprøjtning til kliniske forskere

Klinisk forskning får også en indsprøjtning i form af otte forskningsbevillinger til unge forskere, der befinder sig tidligt i karrieren, typisk under uddannelse til speciallæge. De modtager en såkaldt Early-Career Clinician Scientist forskningsbevilling (ECCS) - et indsatsområde inden for Lundbeckfondens uddelinger, som skal være med til at styrke den kritiske forskningsmasse tæt på – og til gavn for – patienterne, lyder det fra Peter Thostrup, Scientific Programme Director i Lundbeckfonden. 

- Vi oplever en stigende interesse for klinisk forskning blandt de yngre læger, og ECCS-bevillingerne har et lidt andet sigte end de sædvanlige LF Postdoc-bevillinger, nemlig at gøre det muligt for læger med en ph.d. at fortsætte med at forske parallelt med deres speciallægeuddannelse, siger Peter Thostrup, der er ansvarlig for Lundbeckfondens talentprogrammer.

- Der er et stort ønske blandt lægerne om at kunne forske, fordi de har erkendt, at forskning styrker det kliniske arbejde – både for den enkelte og i forhold til udvikling af nye evidensbaserede behandlinger. Derfor er vi glade for at modtage så mange ansøgninger af høj kvalitet med en høj succesrate på 50 procent, siger Peter Thostrup.

Lundbeckfonden modtog i alt 108 ansøgninger til LF Postdocs, hvoraf 18 ansøgere – 10 kvinder og 8 mænd – blev tildelt en bevilling (succesrate på 19 procent).  Der blev modtaget 16 ansøgninger til Early-Career Clinician Scientist-bevillinger, hvoraf 8 ansøgere – 5 kvinder og 3 mænd – blev tildelt en bevilling (succesrate på 50 procent).

Alle ansøgninger blev bedømt af Lundbeckfondens Talentpanel, som består af 15 internationale topforskere fra en lang række lande.

En LF postdoc-bevilling udbetales typisk over en periode på to-tre år, mens en Early-Career Clinician bevilling udbetales over to til fem år.

 

Følgende forskere har modtaget bevillinger: