LF Postdocs 2022

Lundbeckfonden uddeler 70 mio. kr. til postdoc-projekter

31 sundhedsvidenskabelige forskere får en bevilling.

Postdocs 2022

Lundbeckfonden har et strategisk mål, der handler om at gøre Danmark til en af verdens førende nationer inden for neurovidenskab – og et af de værktøjer, fonden bruger for at nå derhen, hedder LF Postdocs.

LF Postdocs er forskningsbevillinger rettet mod yngre, højt kvalificerede forskere inden for det sundhedsvidenskabelige felt – og postdoc-bevillingerne for 2022 er netop uddelt.

Der er tale om i alt 31 bevillinger, herunder en række projekter inden for neurodegenerative sygdomme som Parkinsons-, Alzheimers- og ALS. De 31 projekter støttes med i alt 70 mio. kr. – i gennemsnit godt 2.250.000 kr. pr. bevilling.

Bevillingerne falder i to kategorier: Såkaldt almindelige postdocs og kliniske postdocs. De førstnævnte skal kunne bidrage til udvikling af hjerneforskning – mens de sidstnævnte kan være inden for alle kliniske fagområder. 23 af de 31 bevillinger var inden for kategorien almindelige postdocs.

Alle modtagere har en Ph.d.-grad inden for deres felt, og ønsker nu at specialisere sig yderligere med henblik på at satse på en lang forskerkarriere. Og her giver en LF Postdoc-bevilling mulighed for at komme i gang med at realisere denne ambition via finansiering af det projekt, modtageren ønsker at give sig i kast med. Herunder løn til modtageren.

Ansøgerfeltet til 2022 Postdoc-bevillingerne var både stort og kendetegnet ved et meget højt fagligt og akademisk niveau.
Anette Høye, Scientific Project Manager  - Lundbeckfonden

Lundbeckfondens postdoc-bevillinger vægter et internationalt perspektiv. Det betyder, at udenlandske forskere kan søge midler til at forske ved et dansk universitet, hospital eller specialinstitution. Samtidig åbner det mulighed for, at danske forskere kan søge om en postdoc-bevilling, hvor dele af projektet gennemføres ved en udenlandsk akademisk institution – hvilket er tilfældet for otte modtagere af årets almindelige LF-Postdoc-bevillinger.

”Mobilitet er et nøgleord, når vi taler om vores postdoc-bevillinger”, siger Anette Høye, scientific project manager i Lundbeckfonden og en af nøglepersonerne bag postdoc-programmet:

”Man skal være villig til at søge derhen, hvor der er muligheder for at lære – og villig til at gå ind i et nyt forskningsfelt, hvis det giver særlige muligheder for udvikling. Det er der mange forskere, som er villige til, og ansøgerfeltet til 2022 postdoc-bevillingerne var både stort og kendetegnet ved et meget højt fagligt og akademisk niveau”.

Alle ansøgninger blev bedømt af Lundbeckfondens Talentpanel, som består af 15 internationale topforskere fra en lang række lande.

En almindelig LF postdoc-bevilling udbetales typisk over en periode på to-tre år. En klinisk postdoc-bevilling udbetales over to til fem år, og giver mulighed for at forske sideløbende med en speciallægeuddannelse.

Følgende forskere har modtaget en 2022 LF Postdoc-bevilling: