Pionercenter for kunstig intelligens

Nu åbner Danmarks pionercenter for kunstig intelligens

Pionercenter for kunstig intelligens

Den 28. marts åbner Danmarks største forskningscenter for kunstig intelligens officielt. Pionercentret skal være med til at løse store samfundsudfordringer og bringe Danmark i front inden for menneskecentreret kunstig intelligens.

Pionercentret ledes af den amerikanske AI-topforsker professor Serge Belongie. Han håber, at centret med sit fokus på samfundsudfordringer, mennesker og design vil udfordre og forandre den måde, kunstig intelligens skaber værdi for Danmark:   

”Pionercentrets unikke karakter afspejles i den måde, vi arbejder med store samfundsudfordringer på. De udfordringer, vi kommer til at konfrontere, er ikke kun et spørgsmål om big data og større modeller. I stedet beskæftiger vi os med menneskeforankrede problemer, hvor teknologiens bidrag bliver ligestillet med vitale bidrag fra bl.a. samfundsvidenskaben, participatorisk design, offentlig politik, journalistik og andre komponenter.”

Centret har allerede en lang række forskningsprojekter på tværs af de fem samarbejdsuniversiteter: Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, DTU, IT-Universitetet i København og Københavns Universitet. Projekterne sigter mod at skabe samfundsmæssig gennemslagskraft inden for områder som sundhed og biotek, energi og infrastruktur samt klima og biodiversitet.  

Mennesket i fokus

Pionercentret er initieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet i tæt samarbejde med Danmarks Grundforskningsfond, Carlsbergfondet, Novo Nordisk Fonden, Villum Fonden, Lundbeckfonden samt de fem universiteter.

Der er ingen tvivl om, at udviklingen af teknologier baseret på kunstig intelligens vil blive vigtige for løsningen af en række samfundsmæssige udfordringer. På sundhedsområdet forventer vi, at forskning fra pionercentret vil lede til styrket diagnose og personaliseret behandling ved inddragelse af komplekse data, og i takt med den udvikling er det helt afgørende med centerets bredere perspektiv med mennesket i fokus. Tillid og forståelse af teknologierne vil være en forudsætning for brugen i personaliseret behandling”, siger forskningsdirektør Jan Egebjerg fra Lundbeckfonden.

Centret har fået bevillinger på godt 350 mio. kr.
 

Fakta

Datalogisk Institut på Københavns Universitet fungerer som vært og administrator for centret, der er det første af 2-3 pionercentre i Danmark, mens forskere fra de fire øvrige universiteter er såkaldte co-leads. Centret er midlertidigt placeret på Østerbro, men i løbet af efteråret 2022 forventes det, at Københavns Universitets observatorium på Østervold i centrum af København er klar til at huse pionercentret. 

Læs mere om Pionercentret
I pionercentrets pressemeddelelse om åbningen. Her er der også kontaktoplysninger på centrets forskere: Nu åbner Danmarks Pionercenter for kunstig intelligens – Københavns Universitet