The Brain Prize 2023

The Brain Prize-vindere hyldet i København

Brain Prize 2023

The Brain Prize prismodtagerne: Professor Erin Schueman, Professor Christine Holt & Professor Michael Greenberg sammen med HKH Kronprinsen.

Tre internationale topforskere, professor Christine Holt (England), professor Erin Schuman (USA) og professor Michael Greenberg (USA) fik overrakt The Brain Prize 2023 af H.K.H. Kronprinsen ved en ceremoni i København.

The Brain Prize er verdens største pris til hjerneforskere. I år går prisen til tre forskere, der har givet os en helt ny forståelse af, hvordan hjernen udvikler og forandrer sig, og hvordan den lærer hele livet.

Store gennembrud i hjerneforskningen fortjener mere opmærksomhed, og derfor er der brug for en stor hæderspris som The Brain Prize, mener Lundbeckfondens administrerende direktør, Lene Skole:

- Vi har studeret hjernen i hundredvis af år, men den er fortsat et stort mysterium for videnskaben. Det er nødvendigt at forstå hjernen bedre, så vi kan blive bedre til at udvikle behandlinger og forebygge de mange ødelæggende hjernesygdomme, som hver femte af os bliver ramt af, siger Lene Skole og fortsætter:

HRH Crown Prince at The Brain Prize 2023
HKH Kronprinsen ved The Brain Prize fejringen 2023, København. 

- The Brain Prize er en global pris, som vi kan være stolte af i Danmark. Den hylder de helt store gennembrud i hjerneforskningen – og den retter spotlyset mod de fremragende forskere, der år efter år vier deres hjerner til at gøre os klogere på det fantastiske organ, der definerer os som mennesker.

HKH Kronprinsen i sin tale ved fejringen i går aftes ved overrækkelse af prisen til dette års vindere:

I mere end et årti har jeg deltaget i overrækkelsen af The Brain Prize, og jeg er meget stolt over at være inviteret. Hvert år åbner et nyt kapitel om hjernen og det videnskabelige felt, der er viet til dens undersøgelse. Fejringen af ​​prismodtagerne giver os en mulighed for at samle fremragende hjerneforskere fra hele verden, som har rykket feltet fremad.

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) deltog også i fejringen og holdt tale for vinderne:

-  The Brain Prize skaber synlighed om et helt afgørende forskningsområde og er samtidig en stor – velfortjent – anerkendelse af tre forskere, der har ydet en banebrydende indsats og givet os ny og vigtig indsigt i hjernens inderste maskinrum. Deres forskning giver nyt håb for udviklingen af behandlinger til hjernesygdomme i fremtiden. At verdens største hjerneforskningspris er dansk er samtidig udtryk for, at dansk life science er med helt i front internationalt. Jeg glæder mig til at være med til at fejre de tre forskere, hvis arbejde er til stor inspiration for os alle.

Vigtig grundforskning

Christina Egelund ved The Brain Prize 2023
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund ved The Brain Prize fejringen 2023, København.

Professor Christine Holt, Erin Schuman og Michael Greenberg står bag banebrydende resultater, der har givet os en ny forståelse af, hvordan hjernen udvikler sig, lærer og dermed forandrer sig gennem hele livet, fortæller Jan Egebjerg, forskningsdirektør i Lundbeckfonden:

- Årets prismodtagere, Christine Holt, Erin Schuman og Michael Greenberg har med deres opdagelser af de basale mekanismer for dannelse af proteinerne i hjernen på banebrydende vis givet ny indsigt i hjernens udvikling og plasticitet. Deres forskning har skabt basis for bedre at forstå mekanismer, der kan ligge bag hjernesygdomme. Det er en påmindelse om, hvor vigtig grundforskning er i vores søgen efter en bedre forståelse af hjernen, siger Jan Egebjerg.

 

OM THE BRAIN PRIZE

Verdens største hjerneforskningspris er dansk. Den hedder The Brain Prize og uddeles hvert år til en eller flere forskere, der har ydet et enestående bidrag til vores viden om hjernen. Det vil sige forskning i sundhed og sygdom inden for alle aspekter af hjernen og i alle discipliner – fra grundlæggende neurovidenskab til anvendt klinisk forskning. 

Bag prisen står Lundbeckfonden, der er Danmarks største private bidragsyder til hjerneforskning. Det er fondens ambition at løfte Danmarks globale niveau inden for hjerneforskning, og derfor indstiftede fonden prisen i 2010. Med den følger en kontant anerkendelse på 10 millioner kroner.

The Brain Prize er en hyldest til de mennesker over hele verden, der har viet deres hjerne til andres. Men den skal også skabe opmærksomhed om et forskningsområde, der er lige så uendeligt som universet – og lige så fundamentalt at beskæftige sig med.

Læs mere om The Brain Prize