The Brain Prize 2022

Verdens største hjerneforskningspris går til forskere som har belyst hvordan nervesystemet styrer bevægelse

The Brain Prize

Tre neuroforskere fra henholdsvis Schweiz, Danmark og USA/New Zealand har kortlagt typer og netværk af nerveceller i hjernen og rygmarven, som styrer bevægelse. Deres arbejde har revolutioneret vores forståelse af, hvordan vi bevæger os - og deres forskning bliver nu anerkendt med The Brain Prize 2022.

Silvia Arber (Schweiz), Ole Kiehn (Danmark) og Martyn Goulding (USA/New Zealand) - tre internationalt anerkendte professorer i neurovidenskab - har helt forandret vores forståelse af de specifikke celletyper og -netværk, som styrer bevægelse.

For dette banebrydende arbejde tildeles de The Brain Prize 2022.

Prisen, der årligt uddeles af Lundbeckfonden, er på i alt 10 mio. kroner. Det er verdens største hjerneforskningspis, og beløbet deles ligeligt mellem modtagerne.

Den forskning, Silvia Arber, Ole Kiehn og Martyn Goulding belønnes for, er ikke alene historien om en fantastisk opdagelse inden for fundamental neurovidenskab.

De tre vindere af The Brain Prize 2022 understreger med deres forskning også behovet for – og baner vejen for - celletypespecifik diagnostik og celletypespecifikke interventioner i forbindelse med bevægelsesforstyrrelser ved eksempelvis ALS, Parkinsons sygdom og rygmarvsskader.

”Evnen til at bevæge sig er fundamental,” siger Richard Morris, professor ved University of Edinburgh og formand for den internationale bedømmelseskomite bag The Brain Prize:

”Igennem livet bevæger vi os hele tiden - lige fra vi tager de første skridt som baby til vi senere udfolder den balance og smidighed, som kræves, for at man kan køre på cykel. Forståelsen af, hvordan hjernen og rygmarven styrer bevægelse, er en kæmpe videnskabelig udfordring. De tre modtageres elegante forsøgsarbejde har hjulpet med at afdække, hvordan intentioner om bevægelse formidles gennem en kompliceret aktivering af netværk i hjernestammen - og helt ned til de specifikke, mønstergenererende celler i rygmarven, hvis aktivitet styrer kroppens muskler. Herunder fingre, arme og ben”, siger Richard Morris.

 

Vinderne af The Brain Prize 2022

Silvia Arber

Silvia Arber obtained her PhD in Neurobiology from University of Basel, at the Friedrich Miescher Institute for Biomedical Research...

Martyn Goulding

Martyn Goulding obtained his PhD in Cellular and Molecular Biology from the University of Auckland, New Zealand. Today he is Professor...

Ole Kiehn

Ole Kiehn graduated in medicine and Doctor of Medical Science from the University of Copenhagen, Denmark. He is a currently Professor...

 

The Brain Prize - Information 2022

 

Om The Brain Prize

The Brain Prize er verdens største hjerneforskningspris: Den tildeles hvert år af Lundbeckfonden. Prisen er global og anerkender særligt originalt arbejde og betydelige fremskridt inden for et hvert område af hjerneforskningen – fra den basale neurovidenskab til anvendt klinisk forskning. Prismodtagerne kan have en hvilken som helst nationalitet og arbejde i ethvert land. Siden den første prisuddeling i 2011 har 41 forskere fra 9 forskellige lande modtaget prisen. Prisen overrækkes hver år af HKH Kronprinsen af Danmark ved en festlig begivenhed i København.

Læs mere om tidligere modtagere af The Brain Prize

 

Om Lundbeckfonden

Lundbeckfonden er en erhvervsdrivende fond, der arbejder med en bred vifte af kommercielle og filantropiske aktiviteter, bundet sammen af ønsket om at skabe innovation og ny viden til glæde for patienter. Fonden er den langsigtede og engagerede ejer af flere internationale lægemiddel- og sundhedsvirksomheder – Lundbeck, Falck og ALK – og en aktiv investor i de finansielle markeder, i danske biotekvirksomheder og i dansk forskning gennem fondens uddelinger til sundhedsvidenskabelige forskningsprogrammer og talenter på danske universiteter. Fondens uddelinger udgør mere end DKK 600m årligt og har et særligt fokus på hjernen. Det omfatter verdens største pris til hjerneforskning:  The Brain Prize.