Talent Prize

Lærke Smidt Gasbjerg

Hun studerer et helt centralt tarmhormon

Postdoc
University of Copenhagen

Lærke Smidt Gasbjerg, læge og postdoc, får en Lundbeckfonden Talent Prize for sin forskning i tarmhormoner.

Hormoner fra tarmsystemet bliver ført rundt i hele kroppen via blodet – og påvirker på den måde en række centrale funktioner hos mennesker og andre pattedyr.

”Der er i alt tale om 18-20 hormoner, som er med til at regulere funktioner som mæthedsfornemmelse og energiomsætning – og desuden påvirker de hjertekar-systemet og knoglerne, og er involveret i blandt andet type 2 diabetes og fedme. Tarmhormoners virke er i det hele taget et meget komplekst, men også et meget spændende område”, siger Lærke Smidt Gasbjerg.

Hun er læge og postdoc, ansat ved Biomedicinsk Institut på Københavns Universitet – og en af de fem yngre forskere, som netop er tildelt en Lundbeckfonden Talent Prize 2021.

Interessen for at forstå tarmhormoners indflydelse på en række centrale biokemiske processer fik Lærke Smidt Gasbjerg allerede under medicinstudiet:

”Og hen ad vejen har jeg valgt især at fokusere på tarmhormonet GIP, der spiller en hovedrolle, når det handler om at regulere vores blodsukker”, fortæller Lærke Smidt Gasbjerg:

Lærke Gasbjerg
Lærke Smidt Gasbjerg

”GIP er det tarmhormon, som primært regulerer stigningen i blodsukkeret og insulinniveauet, når vi spiser - GIP er med til at få denne proces til at forløbe effektivt. Man kan samtidig se, at GIP er mindre effektivt hos mennesker, der er overvægtige eller har diabetes 2. Derfor har hormonet muligvis lægemiddelpotentiale i forbindelse med behandling af overvægt – og måske også til behandling af diabetes 2”, forklarer Lærke Smidt Gasbjerg.

For at kunne studere GIPs biokemiske funktioner – både hos raske mennesker og hos mennesker, der lider af forskellige sygdomme – var Lærke Smidt Gasbjerg for nogle år siden med til en udvikle en såkaldt GIP receptorhæmmer.

Hvis man giver denne hæmmer til en person, virker GIP ikke hos vedkommende – og på den måde kan man få indblik i, hvilken rollen, dette tarmhormon mere specifikt spiller.
Herunder, hvordan GIP påvirker hjertekar-systemet – og det er et område, Lærke Smidt Gasbjerg nu vil undersøge nærmere via et forsøg, fortæller hun:

”Ud over GIP skal et andet tarmhormon, GLP-2, også indgå i forsøget, som skal udføres ved hjælp af raske forsøgspersoner. Meningen er at undersøge, om – og i givet fald hvordan – de to tarmhormoner påvirker blodkarrene. Det er et område, som stadig er dårligt belyst”.

Lærke Smidt Gasbjerg vil desuden undersøge, om det er disse to tarmhormoner, som får blodet til at løbe til fordøjelsessystemet, når vi spiser, fortæller hun:

”Hvis det er tilfældet, kan det blandt andet være med til at forklare, hvorfor nogle mennesker får så lav blodforsyning til hjernen, når de lige har spist, at de oplever svimmelhed. Det problem har cirka 15 procent af alle over 60 år”.

Lærke Gasbjerg