Lundbeckfonden - Forsiden, Uddelinger og priser

Astma- og skizofrenicentre slår pjalterne sammen med støtte fra Lundbeckfonden

fiskeolie

De to forskningscentre COPSAC og CINS får sammen 27 mio. kr. fra Lundbeckfonden til at undersøge, hvilken effekt fiskeolie og D-vitamin som tilskud til gravide har på udviklingen af deres børns hjerner, kognitive funktioner og såkaldt psykopatologiske træk.

Opdagelsen gik verden rundt, da Copenhagen Prospective Studies on Asthma in Childhood (COPSAC) kunne bevise, at fiskeolie-tilskud til gravide medførte nedsat risiko for astma og luftvejsinfektioner hos børnene, når de nåede treårs-alderen. Yderligere fandt man forbedret kognition samt udvikling af milepæle og sprog.

Nu skal samme center med udgangspunkt i samme børne-kohorte undersøge, hvordan tilskud af fiskeolie og D-vitamin påvirker hjernens udvikling, kognitive funktioner og psykopatologiske træk hos de nu 10-årige børn. Forskningen sker i samarbejde med Center for Klinisk Intervention og Neuropsykiatrisk Skizofreniforskning (CINS), og de to centre har netop modtaget 27 mio. kr. i støtte fra Lundbeckfonden til at etablere den tværfaglige alliance.

”Forskning på tværs af vante specialer er både fascinerende og frugtbart. Megen forskning sker indenfor adskilte siloer, hvor ens-uddannede forskere har vanskeligere ved at se ud over tidens paradigmer. Translationel forskning har altid været vores strategi med dette samarbejde som seneste eksempel. Det er naturligvis high risk/high gain, men vi er optimistiske og meget taknemmelige for at Lundbeckfonden har turdet tage denne chance,” siger Hans Bisgaard, der er professor og overlæge i pædiatri ved COPSAC.

Håber på endnu et videnskabeligt gennembrud
COPSAC og CINS’ fælles forskning tager udgangspunkt i en kohorte på i alt 700 børn. Halvdelen af børnenes mødre fik fiskeolie og D-vitamin i sidste trimester af graviditeten, mens den anden halvdel fik placebo. Børnene skal nu gennem en lang række undersøgelser af hjernens udvikling, struktur og funktion samt neuropsykiatrisk undersøgelse med kognitive tests og MR-scanning af hjernen. Derudover analyserer forskerne en række forhold i mødrene og børnenes immunsystem og stofskifte, og alle resultaterne vil blive sammenholdt med de tidligere indsamlede data fra moderen under graviditeten og hos børnene gennem barndommen.

”COPSACs børnekohorte har jo allerede kastet markante resultater af sig på astma- og allergiområdet, og det ville være fantastisk, hvis man på et helt andet medicinsk felt kunne kombinere de eksisterende data med nye undersøgelser og nå frem til endnu et videnskabeligt gennembrud med afsæt i de samme 700 børn,” siger professor Thomas Sinkjær, der er nytiltrådt forskningsdirektør i Lundbeckfonden

Tre øvrige tematiske bevillinger uddelt
Lundbeckfonden har i samme ombæring som støtten til COPSAC og CINS uddelt tre andre mindre tematiske bevillinger:

1. 10 mio. kr. til udvikling af medicin mod Zika-virus
Mette Marie Rosenkilde, professor i farmakologi ved Biomedicinsk Institut på SUND ved Københavns Universitet, får 10.342.351 kr. til at undersøge en særlig type receptorer. Receptorerne går under navnet adhæsions G protein-koblede receptorer (aGPCR), og projektet skal bl.a. undersøge, om receptorerne er afgørende for udviklingen af alvorlige virusbetingede inflammatoriske tilstande i hjernen.
Bl.a. vil forskningsgruppen se på, om f.eks. Zika-virus trænger ind i hjernen og etablerer sig der ved at udnytte aGPCR-receptorerne, og målet er i sidste ende at komme et skridt nærmere medicin, der virker effektivt mod Zika-virus.

2. Vil undersøge sammenhængen mellem hjerneinfektioner og psykisk sygdom
Michael Benros, seniorforsker ved psykiatrisk afdeling Bispebjerg Hospital, får 12,5 mio. kr. til at udforske, hvilken rolle betændelsestilstande i hjernen spiller for udvikling af akutte psykotiske tilstande, der ofte er de tidligste symptomer på skizofreni eller svær depression. Forskergruppen vil udnytte de omfattende danske registre til at kæde informationer om infektioner sammen med data om udvikling af psykisk sygdom. Forskerne skal bl.a. undersøge blod og spinalvæske fra prøver opbevaret i de danske laboratorier og biobanker og vil desuden gennemføre et nyt stort klinisk studie hos patienter med nyligt opstået skizofreni og svær depression.

3. Forskning skal beskrive immunforsvarets håndtering af virus i hjernen
Søren Paludan, professor ved Biomedicinsk Institut ved Aarhus Universitet, får 10 mio. kr. til at undersøge, hvordan immunsystemet kontrollerer virusinfektioner i hjernen.

Den slags infektioner kan give blivende skader, og der er desuden tiltagende evidens for, at de kan bidrage til senere udvikling af fx Alzheimers og Parkinson.