Uddelinger og priser, Pre-Graduate Scholarships

Unge danske talenter på unikt forskningsophold i Californien

Fellows

I disse dage forbereder fem dygtige medicinstuderende sig på at deltage i Lundbeckfondens forskningsprogram DARE – Danish American Research Exchange. De fem studerende er rejst til San Francisco, hvor de skal forske på Stanford University og University of California, San Francisco.

Mette, Cecilie, Mark, Søren og Emma er rejst over Atlanten for at forske i forkammerflimmer, bipolar lidelse, tarmsygdomme, epileptiske anfald og aggressiv blodkræft.

Det er fjerde gang, vi har sendt et hold medicinstuderende afsted på et forskningsophold, og vi samarbejder med Innovation Center Denmark om programmet, så alt det praktiske er arrangeret på forhånd, og de studerende ikke skal tænke på hverken papirarbejde eller på at finde husly, men kan hellige sig forskningen.

Mette Ungermann Fredskild

Mette

Hvad har de nylige ændringer i de diagnostiske kriterier for mani betydet for patienter diagnosticeret med bipolar lidelse? Det skal Mette Ungermann Fredskild bruge de næste ti måneder på at undersøge, når hun med støtte fra Lundbeckfonden får sin daglige gang på Stanford University i Californien.

Mette er en af de fem medicinstuderende, som er blevet optaget på vores DARE-program (Danish American Research Exchange) i år, og derfor er hun fløjet over Atlanten for at forske sammen med nogle af verdens dygtigste forskere. Hendes projekt kommer til at tage udgangspunkt i en international database med 907 patienter diagnosticeret med bipolar lidelse. Forskningsprojektet er højaktuelt og kan bidrage til den internationale debat, der er opstået i kølvandet på ændringerne i de diagnostiske kriterier for bipolar lidelse.

Mette er til dagligt medicinstuderende på Københavns Universitet.

Emma Olivia Schultz Harringer

Emma

Patienter med tarmsygdommen Colitis Ulcerosa oplever ifølge flere undersøgelser en bedring i deres sygdom, når de går over til at spise glutenfrit. Men i dag tester man for glutenintolerance i tyndtarmen, og videnskaben kan derfor ikke forklare, hvorfor en patientgruppe med sygdom i tyktarmen oplever forværring af deres symptomer ved indtagelse af gluten. Derfor skal Emma Olivia Schultz Harringer de kommende ti måneder med støtte fra Lundbeckfonden forske i, om – og eventuelt hvordan – gluten ændrer tarmmiljøet hos patienter, der lider af Colitis Ulcerosa.

Emma er en af de fem medicinstuderende, som er blevet optaget på vores DARE-program (Danish American Research Exchange) i år, og hun bliver tilknyttet University of California, San Francisco, hvor hun blandt andet vil undersøge glutens effekt på patienternes mikrobiom, metabolom og immunsystem.

Emma læser til daglig medicin på Syddansk Universitet.

Søren Nicolaj Rønborg

Søren

Epilepsi kan være forbundet med stor angst for, hvornår det næste anfald finder sted, og for 30 procent af patienterne er medicin og kirurgi ikke nok til at gøre dem anfaldsfri. Derfor rejser Søren Nicolaj Rønborg til Californien for i løbet af de kommende ti måneder at undersøge, om man med hjælp fra et lille apparat indopereret i hjernen kan forudsige anfald og måske stoppe dem.

Søren er en af de fem medicinstuderende, som er blevet optaget på vores DARE-program (Danish American Research Exchange) i år, og han kommer derfor til at samarbejde med nogle af verdens dygtigste forskere på Stanford University

Apparatet, som Sørens forskning tager udgangspunkt i, bygger på RNS-terapi (Responsive Neurostimulation) og består af to elektroder. Den ene måler hjernens elektriske aktivitet, og den anden reagerer med et lille stød, hvis der detekteres unormal aktivitet. Indtil videre ser teknologien ud til at give patienterne 70 procent færre anfald.

Søren læser til daglig medicin på Københavns Universitet.

Cecilie Velsø Mæng

Cecilie

Patienter med akut leukæmi (en aggressiv type af blodkræft) kan få alvorlige komplikationer under deres behandlingsforløb, som kræver indlæggelse på intensivafdelinger – altså hospitalsafdelinger for alvorligt syge patienter. Cecilie Velsø Mæng skal blive klogere på, hvilke patienter, der er i særlig risiko for sådanne komplikationer samt hvordan de klarer sig efter en intensivindlæggelse.

Cecilie er en af de fem medicinstuderende, som er blevet optaget på vores DARE-program (Danish-American Research Exchange) i år. Hun får derfor muligheden for at arbejde sammen med nogle af de bedste forskere på området og bidrage til forskningen om risikofaktorer og udfald af intensivindlæggelse af patienter med akut leukæmi. Større viden om emnet vil forhåbentligt kunne hjælpe til forebyggelse af komplikationer hos patientgruppen samt assistere patienter, pårørende og læger i vigtige beslutninger under svære sygdomsforløb.

Cecilie er til dagligt medicinstuderende på Aarhus Universitet.

Marc Meller Søndergaard

Marc

Atrieflimmer – også kendt som forkammerflimmer – er en af de hyppigste former for hjerterytmeforstyrrelser, og lidelsen ses ofte hos kvinder i overgangsalderen. Marc Meller Søndergaard skal derfor med støtte fra Lundbeckfonden bruge de næste 10 måneder på at undersøge, hvordan mængden af østrogen i kroppen i løbet af et liv påvirker risikoen for at udvikle atrieflimmer.

Marc er en af de fem medicinstuderende, som er blevet optaget på vores DARE-program (Danish American Research Exchange) i år, og hans forskning kommer derfor til at foregå på Stanford University.

Med udgangspunkt i data fra den store Women’s Health Initiative-undersøgelse fra 1990’erne skal han blandt andet se nærmere på, om blandt andet alderen for den første menstruation, antallet af graviditeter og alderen ved overgangsalderen spiller en rolle i forhold til risikoen for at udvikle atrieflimmer.

Marc læser til dagligt medicin på Aalborg Universitet.

Fakta om DARE

Hvert år sender Lundbeckfonden nogle af Danmarks dygtigste medicinstuderende til Stanford University og University of California San Francisco for at lære af og forske sammen med nogle af verdens dygtigste forskere.

Programmet hedder Danish American Research Exchange, og studerende, der tidligere har været en del af programmet, har forsket i alt fra børneleukæmi til gigt og ultralydsskanninger af hjertet.

Lundbeckfonden samarbejder med Innovation Center Denmark om programmet, så alt det praktiske er arrangeret på forhånd, og de studerende ikke skal tænke på hverken papirarbejde eller på at finde husly, men kan hellige sig forskningen.

I august 2018 sendes fjerde hold afsted.