SNIPR Biome

Lundbeckfonden investerer i CRISPR-teknologi til redigering af bakteriers gener

Portræt af Christian Grøndahl

Medstifter og CEO i SNIPR Biome Christian Grøndahl

Nystartede SNIPR Biome, der vil bruge den kendte genredigeringsteknologi CRISPR til at klippe i bakteriers gener, bliver Lundbeckfonden Emerges første Exploratory Investment.

Det var et videnskabeligt gennembrud af de helt store, da det lykkedes forskere at udvikle genredigeringsværktøjet CRISPR ved hjælp af et protein i bakterier, der kan klippe i DNA. CRISPR teknologien har især været fremhævet som en metode til at ændre menneskers gener, men en nystartet dansk-engelsk virksomhed har netop fået patent på en metode, der vender CRISPR-teknologien mod bakterierne selv.

Virksomheden hedder SNIPR Biome, og den patenterede metode kan fx vise sig at blive udviklet til præcisionsændringer af bakteriesammensætningen i vores mavetarmsystem – mikrobiomet. Det kan have stor betydning for fremtidig behandling af en lang række sygdomme fra diabetes til cancer.

”Med SNIPR-teknologien kan vi klippe i bakteriernes gener, hvis vi fx ønsker at slå dem ihjel eller ændre deres egenskaber og fx fjerne antibiotikaresistensgener. SNIPRs teknologi gør det muligt at pege på præcis den bakterie, vi vil ramme, så vi ikke gør unødig skade på de gavnlige bakterier, vi gerne vil beholde,” forklarer medstifter og CEO i SNIPR Biome Christian Grøndahl.

På sigt kan teknologien måske også bruges i den industrielle biotekbranche, landbruget, fødevareindustrien eller andre steder, hvor man vil af med én eller flere plagsomme bakterier og stadig bevare den normale mikroflora.

SNIPR Biome indleder sit virke i Danmark på DTU, Center for Biosustainability, tæt på medstifter og professor Morten Sommer. SNIPR Biome flytter dermed fra Cambridge til København.

Stort potentiale
SNIPR Biome får mulighed for at afsøge de mange anvendelsesmuligheder nærmere med en ny investering fra Lundbeckfonden på 2,6 mio. euro. Der er tale om en såkaldt Exploratory Investment, der er kendetegnet ved, at den sættes i helt nystartede virksomheder med stort potentiale, men samtidig også stor usikkerhed ift. investeringens afkast.

Vi placerer vores første Exploratory Investment i SNIPR Biome , fordi det er en meget lovende virksomhed med et dygtigt team.
Christian Elling, Managing Partner Lundbeckfonden Emerge

”Vi placerer vores første Exploratory Investment i SNIPR Biome, fordi det er en meget lovende virksomhed med et dygtigt team, der med helt nye metoder potentielt kan ændre måden, vi håndterer og omgås bakterier på. Anvendelsesmulighederne er utallige, og med et banebrydende projekt som dette følger selvfølgelig også en risiko for at fejle. Lundbeckfonden investerer i projektet, fordi vi kan håndtere den risiko og forhåbentlig hjælpe virksomheden med at optimere udviklingen og på den måde hurtig nå frem til de bedste nye behandlinger til glæde for patienterne,” siger Christian Elling, der er Managing Partner i Lundbeckfonden Emerge.