DARE Programme

Anna-Sophie Thein

DARE: Vil forudsige, hvilke hjertepatienter der får behov for en pacemaker – første skridt mod forebyggelse

University of Copenhagen

Anna-Sophie Thein studerer medicin på Københavns Universitet og skal de kommende ti måneder til San Francisco for at forske i hjerterytmeforstyrrelser ved en af USA's førende institutioner, UCSF.

Pacemakere har gennem de seneste årtier haft en fremtrædende plads i behandlingen af hjerterytmeforstyrrelser, og det anslås at 1,25 millioner patienter på verdensplan årligt får indopereret en pacemaker. Pacemakere er særligt essentielle i behandlingen af bradyarytmier, der optræder, når de elektriske impulser i hjertet enten ikke dannes eller ikke videresendes på den rigtige måde, hvilket medfører at hjertet slår for langsomt eller slår uregelmæssigt.

Når man indopererer en pacemaker, er der altid en risiko for betydelige kort- og langsigtede komplikationer. Hvor man ved andre former for hjertesygdomme har haft stort fokus på forbyggende behandlinger og tiltag, har man endnu ikke haft samme fokus på at forebygge hjerterytmeforstyrrelser, inden behovet for en pacemaker opstår.

– Projektet er et registerbaseret studie, der har til formål at identificere risikofaktorer for pacemakerimplantation, forklarer Anna-Sophie Thein og fortsætter:
– Her anvender vi OSHPD-databaserne, der indeholder data fra samtlige hospitalsindlæggelser, skadestuebesøg og ambulante procedurer i Californien fra 2005 til 2020, hvilket omfatter over 25 millioner mennesker og over 100 millioner kontakter med sundhedssystemet. Vi kan bruge statistiske analyser til at lede efter mønstre og på den måde undersøge om faktorer som f.eks. køn, specifikke sygdomme eller årstid kan forudsige om en patient er i særlig risiko for pacemakerimplantation.
 

Under opholdet på UCSF vil Anna-Sophie være tilknyttet en af verdens førende eksperter i hjerterytmeforstyrrelser, Dr. Gregory Marcus, der har stor erfaring med OSHPD-databaserne og som er kendt for sin innovative tilgang til forskningen, hvor han transformerer ”big data” til ny viden om sygdomsudvikling og risikofaktorer. Anna-Sophie vil samtidig være tilknyttet en dansk mentor, Tor Biering-Sørensen, der er leder af forskningsenheden CIRL ved Herlev-Gentofte Hospital, samt professor og leder af ”Center for Translational Cardiology and Pragmatic Randomized Trials”ved Biomedicinsk Institut, Københavns Universitet. 

Analyser med brug af data fra de store OSHPD-databaser fra Californien er en enestående mulighed for at identificere risikofaktorer for pacemakerimplantation. Dette studie er det største af sin slags til dato, og det er håbet, at resultaterne kan bane vejen for tidligere og bedre behandling af patienter med bradyarytmier og, ikke mindst, være første skridt på vejen til forebyggelse af behov for en pacemaker.

– Jeg har siden mit andet år på studiet haft særlig interesse for medicinsk forskning og som DARE-fellow får jeg nu en enestående mulighed for at kombinere forskning på højeste niveau med kulturel udveksling og adgang til et netværk af verdens førende eksperter i mit felt. Jeg glæder mig til at se, hvad de kommende ti måneder bringer af nye oplevelser, indsigter og muligheder, fortæller Anna-Sophie. 

OM ANNA-SOPHIE THEIN

Anna-Sophie Thein, 24, har et år tilbage på Københavns Universitet, når hun vender tilbage til medicinstudiet i Danmark. Hun er en af fem danske medicinstuderende, der er rejst til USA via Lundbeckfondens DARE-program (Danish American Research Exchange). Året skal gå med studier og forskning ved University of California i San Francisco (UCSF) – et af verdens bedste universiteter.

Next stop: San Fransisco!

Anna-Sophie Thein