Young Investigator 2023

Tor Biering-Sørensen

Læge med fokus på hjertesygdomme og forebyggelse

Professor
University of Copenhagen

Hjertelidelser er tit lumske, det kan læge og professor Tor Biering-Sørensen - årets modtager af Lundbeckfondens Young Investigator Prize – fortælle mange historier om fra det virkelige liv.

Hjertelidelser kan nemlig ligge og lure, nærmest i venteposition. Og derfor kan man, uden at ane det, have forøget risiko for på sigt – ofte i pensionistårene – at udvikle fx blodpropper, hjertesvigt eller farlige former for hjertearytmi, selv om man her og nu tilsyneladende er frisk som en havørn og endnu ikke har fejret sin 50-års fødselsdag.

Men – for der er et men, og det er absolut et positivt men: I de senere år har lægevidenskaben gjort store fremskridt, når det gælder at udvikle metoder, som kan afsløre tidlige forstadier til hjertelidelser, der endnu ’bare’ ligger og gemmer sig. Det kan bl.a. ske ved hjælp af superfølsomt ultralydsudstyr, der som en anden skarpsindig detektiv kan identificere mistænkelige og potentielt sygdomsvarslende bevægelsesmønstre i hjertemuskelceller.

Tor Biering-Sørensen, 39, blev læge fra Københavns Universitet (KU) i 2011 – men allerede under studiet begyndte han at beskæftige sig med denne form for detektivarbejde. Og det har han siden gjort så målrettet og talentfuldt, at han i dag er internationalt anerkendt som fremtrædende ekspert i ultralydsskanninger af hjertefunktioner.

Det smukke ved den viden, man kan få ved hjælp af disse skanninger, er, at den gør det muligt at opdage endog meget tidlige forstadier til hjertelidelser hos tilsyneladende raske mennesker, fortæller Tor Biering-Sørensen:

”Med den viden kan vi nemlig sætte ind med forebyggende behandling i virkelig god tid, og på den måde forhåbentlig forhindre, at personen senere i livet udvikler en behandlingskrævende hjertelidelse”.

Når Tor Biering-Sørensen får Lundbeckfondens Young Investigator Prize 2023, skal det i høj grad ses som en anerkendelse af hans forskning og videnskabelige bidrag inden for forebyggelse af hjertesygdomme. Men prisen, der er på én mio. kr. – hvoraf 300.000 kr. er en personlig pris, mens resten er øremærket til forskning – er også en anerkendelse af andre sider af Tor Biering-Sørensens videnskabelige arbejde, understreger Peter Thostrup, scientific programme director med ansvar for Lundbeckfondens talent-initiativer:

”Det handler blandt andet om formidling af viden, og om involvering i professionelle organisationer. Men det handler i høj grad også om at tage ansvar – både i og uden for laboratoriet - fx ved at vejlede postdocs og ph.d.-studerende. På alle disse områder yder Tor Biering-Sørensen, der også har et stort organisationstalent, en bemærkelsesværdig indsats. Og det bliver han nu under ét belønnet for med fondens Young Investigator Prize”, siger Peter Thostrup.

 

Pakket program

Tor Biering-Sørensen har i udtalt grad behov for at styre sin tid, for at de forskellige arbejdsopgaver i hverdagen kan gå op:

Han blev i 2022 professor ved Biomedicinsk Institut på KU, hvor han er leder af Center for Translationel Kardiologi og Pragmatiske Randomiserede Forsøg (CTCPR), som han også var med til at grundlægge. Det er et forskningscenter, som ved hjælp af de danske sundhedsdata-registre gennemfører storskalaundersøgelser af effekten af forskellige behandlinger og tiltag. Fx af de influenza-vaccinationer, som tilbydes alle danskere over 65 år.

Tor Biering-Sørensen er desuden leder af Videnscenter for Hjerteskanning – også kendt under det engelske navn Cardiovascular Non-Invasive Imaging Research Laboratory. Dette center, som han også var med til at udtænke og grundlægge, er et samarbejde mellem Biomedicinsk Institut på KU og hjerteafdelingerne på Herlev og Gentofte Hospital.

Tor Biering-Sørensen er ligeledes tilknyttet Steno Diabetes Center, hvor han forsker i forebyggelse af hjertesygdomme hos diabetespatienter og mennesker med en overvægtsproblematik.

Og så er der Rigshospitalet, fortæller han: ”Her er jeg under uddannelse til speciallæge i kardiologi. Speciallægeuddannelsen tager normalt fem år, men fordi jeg har haft gang i en del forskellige projekter, har jeg fået forløbet forlænget til i alt syv år. Og jeg mangler stadig halvandet år, før jeg er igennem”.

Et sundhedsdata-univers

Danmark er i flere henseender i en helt særlig og begunstiget situation, når det gælder forskning på basis af sundhedsdata. Den overordnede forklaring er CPR-systemet, der fra vugge til grav følger den enkelte borger og de sundhedsudfordringer og livsbegivenheder, hun eller han møder - og dermed, under iagttagelse af en række datasikkerhedsforskrifter, gør det muligt for forskere at studere alle tænkelige sammenhænge, som har med helbred at gøre.

”Det er et unikt system, som i kombination med e-boks gør det muligt for os at gennemføre forskellige meget omfattende undersøgelser, som bl.a. handler om at dokumentere effekten af store, offentligt finansierede helbredsinitiativer. Det er der behov for i en tid, hvor det danske sundhedssystem på flere måder er under stort pres, og det arbejder vi bl.a. med på Center for Translationel Kardiologi og Pragmatiske Randomiserede Forsøg på KU”, fortæller Tor Biering-Sørensen.

Blandt de undersøgelser, Tor Bering-Sørensen og hans kolleger på KU gennemfører, er verdens hidtil største lodtrækningsstudie. Her har 1 mio. danskere over 65 år gennem e-boks fået et tilbud:

Disse borgere har på grund af den generelt forhøjede sygdomsrisiko, der statistisk set følger med at være rundet 65 år, alle ret til at få en offentligt betalt standard-influenza-vaccine. Men vil de være villige til at modtage en endnu kraftigere variant – en såkaldt højdosis-vaccine, som også er på markedet - hvis de ved lodtrækning får tildelt en sådan?

Reaktionen på det spørgsmål var positiv, for næsten 20 procent af de adspurgte har sagt ja – de prøver gerne den kraftige vaccine!

Nu skal det videre forløb så vise, om der på sigt kan ses en effekt af højdosis-vaccinerne i form af en nedsat forekomst af hjertekarsygdom hos de deltagere, som fik denne potente ’cocktail’. Og dermed, om det ud fra en bred samfundsmæssig betragtning fremover kan give mening at tilbyde denne variant – der er dyrere end standard-influenza-vaccinen – til alle plus-65årige, fordi den i sidste ende kan være med til at spare både sygdomsbelastninger og behandlingsudgifter.

Det er spørgsmål af den art, vinderen af Lundbeckfondens Young Investigator Prize 2023 hele tiden går og søger svar på.

 

BLÅ BOG

UDDANNELSE:
Efter Tor Biering-Sørensen, 39, blev færdig som læge fra KU i 2011, begyndte han på sin ph.d., som han afsluttede i 2015, også ved KU. I 2018 færdiggjorde han en Master of Public Health fra Harvard School of Public Health, USA.

I 2023 afsluttede han en Master of Science (i Clinical Trials) ved University of Oxford, UK. Han har desuden været på længerevarende uddannelsesophold ved udenlandske universiteter, bl.a. ved det amerikanske Harvard Medical School.

PRISER:
Lundbeckfondens Young Investigator Prize 2023 føjer sig til en lang række andre priser, Tor Biering-Sørensen har modtaget, heriblandt:

EliteForsk-Rejsestipendiet (2013). Lundbeckfondens Talent Prize (2013).

Young Investigators Award’s fra: American Heart Association (2013 & 2014); American College of  Cardiology (2016); European Society of Cardiology (2016); Heart Failure Society of America (2020).

Sapere Aude Talent Award (2015); Lundbeckfondens Fellowship (2019); Hædersmedalje til Yngre Forsker (2019); Bagger-Sørensen Fondens Ung Forskerpris (2020); Clinical Emerging Investigator Award, Novo Nordisk Fonden (2021). Erhoff Fondens Talentpris (2023).

FORSKNINGSSTØTTE:
Tor Biering-Sørensen har gennem karrieren modtaget forskningsstøtte fra en lang række private og offentlige fonde – alt 123 mio. kr. i perioden 2008-2023.

Han er en meget efterspurgt vejleder, og er for tiden vejleder for to postdocs og 19 ph.d.-studerende. Fire af hans studerende har vundet Lundbeckfondens Talent Prize.

FORSKNINGSARTIKLER:
Tor Biering-Sørensen har publiceret mere end 320 videnskabelige artikler i internationale forskningstidsskrifter, herunder i New England Journal of Medicine og Lancet. Hans H-index er 43.

 

tor