Talent Prize

Robert Seaborne

En metode til at sortere og studere muskelceller

Postdoc
Xlab, Department of Biomedical Sciences, University of Copenhagen

Robert Seaborne, postdoc, får en Lundbeckfonden Talent Prize 2022 for sin forskning inden for skeletmuskelceller. Disse celler spiller bl.a. en rolle ved visse neurodegenerative sygdomme.

Forskere kan stå i en situation, hvor de akut mangler et bestemt stykke værktøj for at kunne gennemføre en undersøgelse. Ikke fordi værktøjet er blevet væk, men fordi det endnu ikke er udviklet.

I den situation er der umiddelbart to handlemuligheder: Man kan opgive at gennemføre undersøgelsen, eller man kan udvikle det værktøj, der skal til.

Robert Seaborne – biolog, postdoc og en af de fem modtagere af en Lundbeckfonden Talent Prize 2022 – valgte sammen med kolleger på Exercise Laboratories (Xlab) ved Biomedicinsk Institut på Københavns Universitet den sidstnævnte mulighed.

Og det lykkedes:

”Vi har udviklet en undersøgelsesprotokol – en metode – som gør os i stand til at høste ny viden om hvordan menneskets skeletmuskler reguleres på et molekylært niveau, og det er vigtigt for at få en bedre forståelse af en række alvorlige, muskelrelaterede sygdomme”, siger Robert Seaborne.

Blandt de lidelser, han refererer til, er myopatier, der medfører muskelsvækkelse - samt en række neurodegenerative lidelser, herunder ALS, som er dødbringende.

Skeletmusklerne udgør en betragtelig del af et voksent menneskes kropsmasse – hos mænd er det 40-50 procent, hos kvinder 30-40 procent – og disse musklers hovedopgave består i at bevæge kroppen, og i at holde den oprejst.

Men lige så centrale skeletmusklerne er for vores funktionsniveau og velbefindende, lige så vanskelige er de at undersøge og analysere, forklarer Robert Seaborne:

”Det skyldes, at skeletmusklernes celler adskiller sig fra andre celler i kroppen – de har nogle egenskaber, som vores andre celletyper ikke har. Når man står med en celleprøve fra en patients skeletmuskulatur, vil den automatisk også indeholde helt andre celletyper – og hidtil har vi ikke umiddelbart kunnet skelne mellem de forskellige typer i prøven. Og hertil kommer så, at der også findes et antal forskellige celletyper inden for skeletmuskelceller, som vi heller ikke har kunnet sortere effektivt. De var de udfordringer, som fik os til at udvikle den nye metode”.

Ved hjælp af denne metode vil Robert Seaborne og hans kolleger på Xlab nu forsøge at få en mere nuanceret forståelse af skeletmuskelcellernes epigenetik:

”Det vil sige hvordan disse cellers DNA reguleres, fungerer og udtrykkes. Og her kan vi ved hjælp af den nye metode analysere strukturen og epigenetikken helt ned på enkeltcelleniveau. Forhåbentlig kan det være med til at give os en ny viden om disse celler – og dermed også et detaljeret billede af forhold knyttet til de muskelrelaterede sygdomme”, siger Robert Seaborne.

 

Robert Seaborne taler om sin forskning og om Talent prisen:

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.
Robert Seaborne