DARE Programme

Johan Anker Allerup

DARE Fellowship: Miljøets indflydelse på eksem

Copenhagen University

Johan Anker Allerups projekt handler om at studere miljøfaktorer, som kan spille en rolle i forbindelse med børneeksem. Han skal blandt andet analysere luftforureningsmålinger i Danmark og USA.

Atopisk dermatitis – bedre kendt som børneeksem – er udbredt:

Op mod 20 procent af alle børn oplever et anfald i løbet af opvæksten, et par procent får periodevis tilbagefald livet igennem – og i sjældne tilfælde bliver denne hudlidelse en permanent plage.

Risikoen for at udvikle børneeksem stiger, hvis man har en mutation i det gen, der koder for filaggrin – et af de proteiner, som er med til at danne hudens yderste lag, og dermed opretholde en beskyttende barrierefunktion.
Og denne mutation er relativt udbredt, den findes fx hos 5-10 procent af den europæiske befolkning.

Videnskaben mangler imidlertid stadig svar på mange spørgsmål omkring børneeksem, blandt andet om faktorer, som kan udløse et anfald.

”Og det er netop de udløsende faktorer, jeg skal beskæftige mig med i mit DARE-projekt”, fortæller Johan Anker Allerup. Han er 27 år, læser medicin ved Københavns Universitet, og mangler et år i at være færdig som læge.

”Jeg skal arbejde med min amerikanske vejleder, Justin Ko, som er klinisk professor i dermatologi ved Stanford University”, siger Johan Anker Allerup:
”Jeg skal analysere resultaterne af målinger af en række miljømæssige forhold – lige fra temperatur til luftfugtighed, UV-stråling, luftforurening og drikkevandets hårdhedsgrad - og prøve at se, hvordan de påvirker atopisk dermatitis hos i alt 3000 patienter i USA og Danmark. For at trække ny viden ud af den store informationsmængde, vi indsamler, er det nødvendigt at bruge nogle meget avancerede computermodeller – også nogle, som er baseret på kunstig intelligens”.

Undersøgelsen kræver en høj grad af patientengagement:
Ved hjælp af annoncer på Facebook og Google vil Johan Anker Allerup og hans kolleger rekruttere 2000-3000 patienter med atopisk dermatitis i USA – og cirka 250 i Danmark.

Alle patienter, der melder sig, vil via en videosamtale blive orienteret om forsøget, og når den enkelte har sagt ja til at deltage, vil han eller hun blive bedt om blandt andet at oplyse alder og eventuel anden sygdom.

I de næste tre måneder skal hver deltager en gang om ugen fotografere - og indsende billedet - af sin eksem. Og billederne analyseres af dermatologer, som bestemmer sygdomsgraden:

På den måde vil Johan Anker Allerup via i alt 12 billeder kunne følge udviklingen i den enkelte patients atopiske dermatitis gennem perioden, fortæller han:

”Og denne udvikling skal så, patient for patient, sammenholdes med en lang række meteorologiske målinger og miljømålinger fra det område, hvor vedkommende bor og færdes. Både i USA og i Danmark får vi adgang til de relevante miljømålestationer, og det betyder, at vi blandt andet kan se partikelforurening”.

Når det hele skal gøres op, kan det eksempelvis være aktuelt at undersøge, om partikelforurening fra de store naturbrande, som år efter år plager det vestlige USA, ser ud til at påvirke børneeksem.

”Nogle af de luftbårne risikofaktorer, vi har i kikkerten, er små partikler, som blandt andet udledes fra brande, fra brændeovne og fra dieselbiler. Desuden ser vi på kulilte og på kvælstofoxider”, fortæller Johan Anker Allerup:

”Fælles for disse risikofaktorer er, at de er lokalirriterende - og at de nedsætter barrierefunktionen. Derfor er det relevant at følge niveauet af dem over en periode og sammenholde det med den dokumentation af sygdomsgraden ved atopisk dermatitis, patienternes billeder vil give os”.

Johan Anker Allerups danske vejledere er: Læge og postdoc Zarqa Ali, og professor Simon Francis Thomsen, begge Dermatologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital.
 

Johan Anker Chrom Allerup