Migræne forskning

Dokumentar: Migræne, Malene og kampen for bedre hjernesundhed

Lundbeckfonden er på banen med en ny dokumentarfilm om livet med migræne. Filmen er en del af serien ’Facing Forward’, der sætter fokus på ikke-smitsomme sygdomme, herunder de enorme udfordringer, der tegner sig for vores hjernesundhed.

I filmen møder vi 25-årige Malene og får hendes historie om livet med migræne, og hvordan banebrydende hjerneforskning og nye behandlinger nu giver håb om en bedre fremtid.

Malene lider af kronisk migræne, og efter mange års søgen efter en effektiv behandling, føles det ofte, som om døre bliver smækket i for øjnene af hende på grund af sygdommen. Men nu lysner det. Banebrydende forskning, bl.a. ved Dansk Hovedpinecenter i København, har ført til spændende fremskridt, der giver ny viden om, hvordan vores hjerner og sygdommen migræne opstår og fungerer, og det bringer nye muligheder – og håb – for patienterne.

1 ud af 7

Malene er ikke den eneste, der lider. Mere end 1 milliard mennesker – 1 ud af 7 – lider af migræne på verdensplan. Dette gør det til en af ​​de mest udbredte ikke-smitsomme sygdomme. Faktisk udgør hjernesygdomme som hovedpine og migræne en enorm trussel mod folkesundheden og livskvaliteten for mennesker over hele verden - og det er en enorm økonomisk byrde for vores sundhedsvæsen og vores velfærdssamfund.

”Over en periode på 20 år får hver femte dansker konstateret en hjernesygdom, og de årlige omkostninger for det danske samfund er anslået til at være 16 milliarder Euro. Ifølge en undersøgelse fra 2010 er omkostningerne ved hjernesygdomme i Europa tæt på 800 milliarder Euro om året. Så tænk på, hvilken indflydelse hjernesygdomme har på menneskers liv. Det må og skal vi gøre noget ved,” siger Lene Skole, administrerende direktør i Lundbeckfonden og fortsætter:

"Der er stadig så meget, vi ikke ved om vores vidunderlige hjerne, og hvad der holder den sund og frisk. Ligesom vi er vidne til inden for migræne, håber vi at se betydelige fremskridt i diagnosticering og behandling af andre hjernesygdomme. Vores håb er, at vi ved fortsat at støtte forskning vil opnå nye videnskabelige landvindinger og på sigt udvikle nye behandlinger til hjernesygdomme, herunder også til at hjælpe patienter med psykiatriske lidelser, som rammer så mange mennesker i dag,” siger Lene Skole.

Filmen understreger også behovet for at rykke grænserne for hjerneforskning på tværs af sektorer og videnskabelige discipliner samt behovet for, at virksomheder forfølger denne udfordring.

"Forhåbentlig vil de langsigtede investeringer i hjerneforskning en dag levere resultaterne og føre til nye behandlinger, der kan gøre livet bedre for mennesker med hjernesygdomme over hele verden," siger Lene Skole.

 

Om Facing Forward

Facing Forward er en dokumentarserie bestående af 25 kortfilm og 10 artikler fra hele verden. Serien skal øge kendskabet til ikke-smitsomme sygdomme (NCD'er), herunder hjernesygdomme, gennem levende fortællinger om mennesker og af mennesker, der lever med NCD-sygdomme over hele kloden, og giver et indblik i samfund, institutioner og den private sektor, der viser vejen til at forebygge sygdommene. Kortfilmene er produceret af BBC Global News’ kommercielle produktionsselskab, BBC StoryWorks, og lanceret som led i NCD Alliance-kampagnen.