Scientific Enrichment Prize 2023

”Guldet gemmer sig i overgangene” Nanna MacAulay modtager LF Scientific Enrichment Prize 2023

Jan Egebjerg_Nanna MacAulay

Professor Nanna MacAulay

Professor Nanna MacAulay har blik for diversitet og personlighedstesten klar, når hun sætter holdet i sin forskergruppe. Forskellige perspektiver, metoder, fagligheder og persontyper skal bringes bedst muligt i spil i jagten på videnskabelige nybrud. Nu modtager hun Lundbeckfondens diversitetspris, LF Scientific Enrichment Prize 2023.

Hundrede år gamle tidsskrifter og moderne personlighedstests. Nanna MacAulay fra Københavns Universitet er neurofysiolog af både den gamle og den nye skole – og alt derimellem. Hun tager gerne hele kortspillet i brug for at få kabalen til at gå op, og hun trækker ofte på ’gammel’ viden, der næsten er glemt, så længe det styrker forskningen. Videnskaben skal beriges ad alle tænkelige spor, og diversitet er det bedste drivmiddel på den mission.

Men det skal ikke være diversitet for diversitetens skyld.

Vejen til guldet

Nanna MacAulay gemmer sig ikke på kontoret. Hun rækker ud, møder mennesker og skaber nye rum og relationer på tværs af menneskelige og faglige skel, og helst på tværs af institutioner, universiteter, hospitaler og industri. Det er i overgangene mellem alt fra mennesker, praksisser, kulturer, generationer, køn, institutioner og frem for alt discipliner, at de bedste ideer og møder opstår, mener hun:

- Guldet gemmer sig i overgangene. Vi bliver først oprigtigt beriget i forskningen, når vi mødes på tværs og lader forskellighederne befrugte vores videnskabelige arbejde. Men det er ikke nok bare at sætte forskellige mennesker sammen og tro, vi har fat i den lange ende, siger Nanna MacAulay og fortsætter:

– Som forskere og ledere af forskergrupper skal vi sørge for at gøre aktivt brug af de færdigheder, indsigter og udsigter, der overrasker os og supplerer hinanden. Kun på den måde får vi skabt et innovativt, inkluderende og lærende forskningsmiljø. Det oplever jeg hver dag som forsker på KU, hvor mit team bringer forskellige ting til bordet, og dynamikken i forskellighederne får plads. Og hvor vi skal huske at have det sjovt imens.

Professor Nanna MacAulay
Professor Nanna MacAulay

Neuroforbindelser og netværk

Nanna MacAulays skarpe blik for menneskers forskelligheder og faglig diversitet, kombineret med et stort udsyn og diverse videnskabelige tilgange til at løse komplekse fysiologiske spørgsmål inden for neurovidenskaben, har bragt hende vidt omkring – også som frontkvinde for et ph.d.-program og en række neuroseminarer, lyder det fra Jan Egebjerg, Lundbeckfondens forskningsdirektør:

- Nanna formår på unik vis at bygge bro mellem grundforskning og klinik i sin egen forskning såvel som i de netværk, hun sætter scenen for. Hun har vist vejen for mange unge forskere ved at skabe et stærkt og mangfoldigt forskningsmiljø, der spirer, når hun sætter unge og seniorforskere sammen og skaber nye forbindelser på tværs af universiteter, hospitaler og industri. Hun har ført NeuroGrad ph.d.-programmet frem i ’top 3’, og hun har startet en populær seminarrække, der siden 2016 har samlet folk fra alle kroge af videnskaben, på forskellige niveauer og på tværs af discipliner, siger Jan Egebjerg og fortsætter:

- Ligesom hjernen er kompleks og udvikler sig hele livet gennem, og konstant skaber nye forbindelser mellem vores nerveceller, er gode forbindelser i og uden for det neurovidenskabelige felt også helt afgørende for at drive udviklingen frem mod videnskabelige nybrud. Og de netværk skal dyrkes gennem diversitet i bredeste forstand – for at sikre den rette dynamik, nye samarbejder og videndeling.

Nanna MacAulays leder-hjerne er dybt optaget af hjernevæske. En milepæl i hendes forskning har bl.a. været forskningsgruppens identifikation af den særlige form for vandtransport, der ligger til grund for dannelse af hjernevæsken.

Hun er også af den overbevisning, at noget så komplekst, som hvordan hjernevæsken bliver håndteret i sundhed og sygdom, kun kan løses ved et samarbejde mellem forskere og klinikere med flere tilgange og perspektiver på emnet.

– Stort tillykke til Nanna MacAulay, som jeg kender som en kreativ forsker, der kan se nye løsninger på komplekse problemer – og gør meget for at fremme mangfoldighed. Kvaliteter, som netop denne pris hylder. Jeg er superstolt af, at SUND igen i år løber med Scientific Enrichment Prize. Det understreger vores evne til at være innovative og sikre resultater via diversitet, siger Bente Stallknecht, dekan for det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.
 

Prisen overrækkes tirsdag 27. juni 2023 i Tårnet på Panum, Københavns Universitet.

Om prismodtageren

Nanna MacAulay er professor i molekylær neurofysiologi og har siden 2004 haft sin egen forskningsgruppe. I 2019 blev hun professor på Institut for Neurovidenskab ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

I sin forskning søger Nanna MacAulay nye strømme i menneskets regulering af hjernevæsken. Og det videnskabelige guld fortsætter hun med at lede efter i overgangene mellem klinikken og basalforskningen, fra eksperimentel fysiologi til matematisk modulering og big data i samarbejde med nationale og internationale eksperter.

Hun har tidligere modtaget EliteForskPrisen i 2006 og Sapere Aude prisen i 2012. Nu kan hun også skrive LF Scientific Enrichment Prize på CV’et.



Hvorfor Scientific Enrichment Prize?   

Ofte er det forskningsresultaterne, der er i fokus, når priser skal uddeles. Med Lundbeckfondens pris, LF Scientific Enrichment Prize, er det i højere grad evnen til at berige forskningen gennem diversitet, der bliver hædret. Prisen bliver givet til en person, der tager – eller har taget – lederskab for at sikre diversitet som et middel til at skabe vigtige nye resultater i forskning. En egnet prismodtager vil derfor have beriget forskningsmiljøerne gennem diversitetsarbejde ved at have integreret diversitet i sit lederskab.

Om LF Scientific Enrichment Prize Panel

Det er tre markante profiler fra såvel de akademiske forskningsmiljøer som erhvervslivet, der hvert år bedømmer de nominerede til LF Scientific Enrichment Prize – og udpeger en vinder af den personlige pris på 100.000 kr.

Panelet består af Marianne Thellersen, koncerndirektør for Innovation og Entreprenørskab, DTU, Christina Aabo, selvstændig rådgiver og tidligere chef for R&D i Ørsted, og Thomas Sinkjær, professor Aalborg Universitet og generalsekretær i Videnskabernes Selskab.

 

Lundbeckfondens forskningsdirektør Jan Egebjerg lykønsker med prisen: 

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.