Tidlig psykiatri

Lægestuderendes interesse for psykiatri skal vækkes tidligt

Studerende

’Tidlig psykiatri’ er titlen på et nyt undervisningsprojekt, der skal åbne yngre medicinstuderendes øjne for psykiatrien tidligt i uddannelsesforløbet – allerede på bachelorniveau.  

 

Professor Sidse Arnfred, Psykiatrien i Region Sjælland har en mission. Hun vil styrke psykiatri-undervisningen for lægestuderende ved Københavns Universitet.  En bevilling på 1,6 mio. kr. fra Lundbeckfonden baner nu vejen for udvikling af et nyt, innovativt undervisningsmateriale i psykiatri til bachelorstuderende på medicin ved Københavns Universitet.

”Vi vil gerne vække en tidlig interesse for psykiatri blandt de medicinstuderende, og dermed på lang sigt forhåbentlig øge rekruttering til specialet”, forklarer læge og projektleder Sara Andersen fra Psykiatrisk Forskningsenhed, Region Sjælland.

Professor Sidse Arnfred
Professor Sidse M. Arnfred, Psykiatrien i Region Sjælland.

På den nuværende studieordning bliver medicinstuderende først undervist i psykiatri sent på studiet, under sidste halvdel af kandidatgraden. Omvendt har studier vist, at en tidlig interesse for psykiatri blandt de medicinstuderende er en af de stærkeste prædiktorer for, om de studerende senere vælger psykiatri som speciale.

Anette Høye, Scientific Programme Manager i Lundbeckfonden, er enig i behovet for tidligere undervisning:
”Vi har brug for, at flere studerende vælger psykiatrispecialet til, hvis vi skal gøre os forhåbninger om at kunne forbedre psykiatrien og styrke forskningen inden for det brede psykiatriske felt nu og i fremtiden. Derfor er projekt ’Tidlig psykiatri’ et helt oplagt formål at støtte for Lundbeckfonden,” siger Anette Høye.

 

E-læring: Fletter psykiatrien og somatikken sammen

Undervisningsmaterialet vil blive udviklet som e-læring med fokus på interaktive, studenteraktiverende elementer. Det vil indgå som supplement til den øvrige undervisning i udvalgte kurser på bachelorstudiet som eksempelvis faget ”Centralnervesystemets struktur og funktion”. Og netop denne integration af psykiatriske elementer i den øvrige undervisning har en vigtig funktion:

”Ved at sammenflette psykiatriske cases og problemstillinger i den øvrige medicinske curriculum ønsker vi at synliggøre sammenhængene mellem psykiatrien og somatikken,” siger Sidse Arnfred og tilføjer:  

”Tanken er, at dette vil bidrage til øget respekt, interesse og forståelse for den psykiatriske lægefaglighed.”

 

Fra test til permanent

Projektet er aktuelt i udviklingsfasen, hvor fageksperter, medicinstuderende og brugere af psykiatrien bidrager med indspark til undervisningsmaterialets indhold og form, mens Københavns Universitets Center for Online and Blended Learning hjælper med produktionen. Første testfase starter i efteråret 2023, hvor ca. 100 bachelorstuderende fordelt på tre forskellige semestertrin vil få adgang til det nye materiale. Tilrettet efter de studerendes feedback vil undervisningsmaterialet blive rullet ud på tre semestertrin til ca. 800-900 i foråret 2024. Projektet afsluttes i efteråret 2024 med indsamling af evalueringer fra de studerende. Men undervisningsmaterialet ligger så klar til brug for fremtidige bachelor studerende:


”Det er vores ønske, at det nye undervisningsmateriale vil blive integreret som en permanent del af de respektive kursusrum på Absalon, således at fremtidige studerende også kan få glæde af det,” forklarer Sidse Arnfred.  ”Og med de forholdsregler, vi tager os for at gøre materialet relevant, inspirerende og lækkert, mener vi bestemt, at dette er et realistisk mål. Hvis det går rigtig godt, kan materialet forhåbentligt også anvendes på andre universiteter, så vi kan sprede viden om og interesse for psykiatrien til endnu flere kommende læger.”

Lundbeckfonden har bevilliget 1.639.152 kroner til projektet, mens Region Sjælland, Region Hovedstaden og Københavns Universitets Undervisningskvalitetspulje for den kliniske undervisning tilsammen støtter projektet med 403.348 kr.

 

Kontakt:

Professor Sidse Arnfred
sidar@regionsjaelland.dk
2422 7045

Pressechef hos Lundbeckfonden Jesper Sloth Møller
jsm@lundbeckfonden.com
2233 8601