Lundbeckfonden - Forsiden, Uddelinger og priser

Lundbeckfonden indleder unikt samarbejde med amerikanske NIH

Danske hjerneforskere får nu en enestående mulighed for at få adgang til nye stærke, internationale forskningsgrupper.

Lundbeckfonden har, som en af de første partnere uden for USA, etableret et formelt samarbejde med den anerkendte amerikanske læge- og  sundhedsvidenskabelige forskningsinstitution, NIH.

Lundbeckfonden vil med dette samarbejde støtte danske grupper af hjerneforskere, som har forskningsaktiviteter, der passer ind i den store satsning the BRAIN Initiative. Det ambitiøse projekt blev sat i søen af Obamas administration i april 2013 og omtales derfor ofte som Obama’s Brain Initiative.

NIH er spændte på samarbejdet med Lundbeckfonden. Jeg er overbevist om, at vi sammen kan nærme os målet om at forstå hjernens sprog og dermed bidrage til at forbedre borgernes generelle sundhed, siger Dr. Walter Koroshetz, direktør for NIHs hjerneinstitut NINDS (National Institute of Neurological Disorders and Stroke)

Det primære formål med the BRAIN initiative er at finde frem til og udvikle de nye teknologier, vi skal bruge for at revolutionere vores forståelse af, hvordan hjernen virker. På sigt skal det afføde nye måder at behandle, kurere og forebygge hjernesygdomme på.

“Vi er stolte af, at det netværk Lundbeckfonden har oparbejdet via vores pris – The Brain Prize – har gjort det muligt for os at indgå et partnerskab med NIH og dermed at støtte hjerneforskningen,” siger Anne-Marie Engel, forskningschef og leder af Lundbeckfondens uddelingsafdeling.

NIH og Lundbeckfonden er enige om, at et samarbejde på tværs af både nationale og faglige grænser er til gavn for forskningen:

“Når vi samarbejder, kan vi bidrage til at få løst de udfordringer, som gælder, uanset hvor i verden man er borger eller patient,” siger hun.

Samarbejdet betyder, at danske forskere kan blive involveret på to måder: De kan ansøge Lundbeckfonden om at deltage i forskningsprojekter, som allerede er i gang og støttet af NIH, og de kan ansøge om at deltage i helt nye projekter, hvor de fra start bliver skrevet ind som samarbejdspartnere. Lundbeckfonden støtter i givet fald den danske del af projektet.

“Vi er sikre på, at det vil give mulighed for, at vores dygtige danske forskere kan komme med i vigtig forskning, som har kæmpestore perspektiver. Og jeg er ikke i tvivl om, at  man får mere ud af de samme forskningspenge, når man samarbejder internationalt i stedet for at forfølge den samme idé to forskellige steder,” siger Anne-Marie Engel.

Foruden Lundbeckfonden har også canadiske og australske statslige organisationer fornylig indgået lignende partnerskaber med NIH om at støtte forskergrupper.

Det internationale partnerskab betyder også, at alle de organisationer og fonde som er tilknyttet the Brain Initiative holder hinanden orienteret – bl.a.  om den forskning, som er i gang og om nye projekter i den såkaldte BRAIN Multi-Council Working Group.