Lundbeckfonden - Forsiden, Uddelinger og priser

Lundbeckfonden støtter 10 originale forskningsidéer med 93 mio. kr.

Test tube

10 af landets dygtigste sundhedsvidenskabelige forskergrupper får nu mellem fire og 10 mio. kr. til at realisere deres mest banebrydende idéer.

Reparation af beskadiget DNA, ny indsigt i Parkinsons sygdom, skizofreni og ADHD samt forebyggelse af astma og allergi – perspektiverne er mange i de 10 originale forskningsprojekter, som netop har fået tilsagn om en rammebevilling fra Lundbeckfonden.

Rammebevillingerne gives til de mest nyskabende og banebrydende sundhedsvidenskabelige forskningsprojekter, og det særlige ved dem er, at der ikke stilles specifikke krav til emnet. Projekterne skal dog være inden for sundhedsvidenskab og ledes af en forsker med tilknytning til Danmark.

”Når en forsker vil søge om støtte til et forskningsprojekt, skal det ofte leve op til en lang række krav, og dermed risikerer rigtig gode og spændende idéer aldrig at blive til noget, fordi de ikke lige passer ind i diverse ansøgningsrunder. Vi ville gerne se, hvad det betød for forskernes kreativitet og projekternes originalitet, hvis vi i stedet lagde op til mere fri leg, og det viste sig som ventet, at der var en guldgrube af nyskabende idéer, som vi nu med vores støtte kan være med til at hjælpe godt på vej,” siger Anne-Marie Engel, der er forskningschef i Lundbeckfonden.

Den ypperste danske forskning
Det er anden gang, fonden uddeler sundhedsvidenskabelige rammebevillinger på op til 10 mio. kr. til de bedste og mest innovative forskningsidéer. Der bliver i år uddelt i alt godt 93 mio. kr. i rammebevillinger.

”De 10 udvalgte projekter repræsenterer et emnemæssigt meget bredt felt, men fælles for dem alle er, at de hører til blandt den ypperste danske forskning, og vi er stolte af at støtte dem,” siger Anne-Marie Engel.

Lundbeckfonden modtog i alt 145 interessetilkendegivelser i første ansøgningsrunde. Heraf gik 21 videre til 2. runde, hvor ansøgerne skulle indsende detaljerede ansøgninger til fonden. Det resulterede i ti rammebevillinger, ni afslag og to strategiske bevillinger, fordi to af ansøgerne fik lov til at søge større bevillinger end rammebevillingerne.

De 10 forskningsprojekter
Modtagerne af Lundbeckfondens rammebevillinger er:

Professor Hans Bisgaard, Dansk BørneAstma Center, børneastma
Professor Henrik Clausen, Københavns Universitet, celle- og molekylærbiologi
Professor Ulrik Gether, Københavns Universitet, neurovidenskab
Professor Shoreh Issazadeh-Navikas, Københavns Universitet, neurovidenskab
Professor Poul Henning Jensen, Aarhus Universitet, neurovidenskab
Lektor Kasper Lage, Psykiatrisk Center Sct. Hans, genetisk bioinformatik
Professor Birger Lindberg Møller, Københavns Universitet, plantebiologi
Professor Niels Mailand, Københavns Universitet, genetisk molekylærbiologi
Lektor Claus Sørensen, Københavns Universitet, cancer-genetik
Professor Bente Vilsen, Aarhus Universitet, biomedicin

Her kan du læse mere om hvert enkelt forskningsprojekt: Rammebevillinger