Frontier Grant

Ny strålebehandling med isotoper sigter mod at hjælpe patienter med uhelbredelig prostatakræft

Francesco

Et dansk forskningsteam ledet af Francesco Sergi-Lindell (Rigshospitalet) vil udvikle en innovativ behandling for patienter med avanceret og uhelbredelig prostatakræft. Med et “Frontier Grant” på 5 mio. kr. bevæger de sig et skridt nærmere i deres bestræbelser på at hjælpe denne patientgruppe, der i øjeblikket står over for begrænsede behandlingsmuligheder.
 

Prostatakræft er den næsthyppigste årsag til kræftrelaterede dødsfald blandt danske mænd og fører til omkring 1.200 dødsfald årligt. Mens mange former for prostatakræft reagerer på behandlinger rettet mod det mandlige kønshormon testosteron, udvikler nogle patienter en avanceret form kendt som metastatisk kastrationsresistent prostatakræft (mCRPC) og har kun få behandlingsmuligheder, hvis nogen overhovedet. I denne fase har kræften spredt sig til andre dele af kroppen og responderer ikke længere på traditionel hormonbehandling.

Behandlingen af metastatisk kastrationsresistent prostatakræft er i dag ineffektiv. Kirurgi er ikke længere en mulighed, og kemoterapi fører normalt til betydelige bivirkninger, der forhindrer effektiv behandling. Vores projekt sigter mod at udvikle en ekstremt præcis behandling ved hjælp af en unik radioaktiv isotop (radionuklid)- Astatine-211.

Ideen til projektet, som Sergi-Lindell med et Frontier Grant nu kan forfølge videre, blev oprindeligt udviklet i et samarbejde mellem professor Andreas Kjær (Rigshospitalet/Københavns Universitet), professor Matthias Herth (Københavns Universitet) og doktor Andreas I Jensen (Danmarks Tekniske Universitet).

Radionuklidbehandling, også kendt som Radioligand Therapy (RPT), betragtes som en sikker og effektiv metode over for forskellige former for kræft. Processen indebærer, at patienten modtager et molekyle, der indeholder en radionuklid. Dette molekyle binder sig til kræftcellerne og ødelægger dem ved at udsende stråling fra radionukliden. “Når først radionukliden er leveret til kræftcellen, ødelægges den meget effektivt,” siger Francesco Sergi-Lindell.

 

Alfastråler trumfer betastråler

På det nuværende marked findes der en radionuklid til behandling af prostatakræft, der udsender beta-stråling. Desværre reagerer mange patienter ikke på denne behandling. Dette har fået det danske forskningsteam til at overveje en alternativ tilgang, hvor de i stedet anvender alfa-stråling, da det er blevet påvist, at denne stråling er betydeligt mere effektiv end beta-stråling.

Alfa-stråling dræber kræftceller ved at forårsage dobbeltstrengs-DNA brud. Dette står i kontrast til beta-stråling, der primært inducerer enkeltstrengs-DNA brud. Derudover har alfa-stråling en kort rækkevidde, hvilket minimerer dens påvirkning på sundt væv. “Alfa-stråling leverer en betydelig mængde energi over en meget kort afstand, hvilket tillader endda helt små metastaser at blive ødelagt uden at skade det omkringliggende sunde væv,” siger Sergi-Lindell.

For at opnå dette mål vil forskningsteamet introducere en unik alfa-udsendende radionuklid kendt som astatine-211. Denne radionuklid er relativt nem at producere, har en kortvarig tilstedeværelse i kroppen og gennemgår en enkel radioaktiv henfaldsproces, der forhindrer unødig stråleeksponering i kroppen.

 

Store ambitioner og potentiale for yderligere kræftformer

Projektet skal desuden identificere det optimale molekyletil at transportere radionukliden – astatin-211 – til kræftceller og dermed dræbe dem. Derudover skal molekylet kunne effektivt udskilles fra kroppen for at undgå uønskede stråleskader på sundt væv.

Francesco Sergi-Lindell ser frem til at lede projektet. Han har mange års ekspertise indenfor anvendelsen af radioaktive lægemidler og omfattende erfaring indenfor forretningsudvikling og lancering af nye foretagender. “Ærligt talt kan jeg næsten ikke vente med at komme i gang. Teamet, jeg er en del af, er fantastisk. Jeg føler mig meget privilegeret og har stor tillid til projektets succes,” siger han. Han lægger ikke skjul på, at ambitionerne er store og mulighederne mange.

“Projektet forventes at give os betydelig ekspertise indenfor anvendelsen af alfa-stråling, hvilket potentielt også kan benyttes ved andre former for kræft, såsom glioblastom, der er en uhelbredelig og svært aggressiv form for hjernekræft,” siger han.

 

 


Læs mere om Frontier Grant bevillingen:

Frontier Grant Lundbeckfonden

Frontier Grants facilitate transitions from basic research to attractive prospects for biotech investors