Banebrydende forskning skal hjælpe børn af forældre med alvorlig psykisk sygdom

Mental sundhed

Målet er at kunne hjælpe og forebygge sygdomsudvikling hos børnene, som er i øget risiko for selv at blive ramt af psykisk sygdom senere i livet.

Ung pige der ser nedtrykt ud

Lundbeckfonden har netop givet en femårig bevilling på 37 mio. kroner til VIA 19-studiet, der repræsenterer fjerde bølge i den langsigtede undersøgelse af en national kohorte af børn født af forældre, som er blevet diagnosticeret med bipolar lidelse eller skizofreni. Målet er at kunne hjælpe og forebygge sygdomsudvikling hos børnene, som er i øget risiko for selv at blive ramt af psykisk sygdom senere i livet.

VIA 19 er en del af The Danish High Risk and Resilience Study (VIA-studiet), som har fulgt en stor gruppe børn siden 2013, hvor de dengang syvårige børn blev inkluderet i VIA 7-studiet. Studiet omfatter systematisk indsamling af oplysninger om børnenes sociale, motoriske og kognitive udvikling, om børnene og forældrenes psykiske helbred og om familiernes hjemmemiljø samt biologiske markører.

Professor Merete Nordentoft
Merete Nordentoft, Forskningsleder på Viaundersøgelsen

I det store perspektiv handler VIA-undersøgelsen om at kunne forebygge psykisk sygdom, udvikle nye behandlinger og få en bedre forståelse for, hvordan psykisk sygdom opstår og udvikler sig, og om hvorfor nogen holder sig raske, mens andre bliver syge. Anne Thorup, overlæge ved Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center og klinisk professor ved Københavns Universitet, er en af forskningslederne på VIA projektet:

”Den første undersøgelse – VIA 7 – var virkelig en øjenåbner i den forstand, at den viste, at børn af forældre med svære psykiske sygdomme er mere sårbare og er i øget risiko for selv at udvikle psykisk sygdom allerede tidlig i livet. Med VIA 19, som altså er den fjerde grundige undersøgelse af gruppen af de nu 19-årige unge, vil vi i de kommende år få viden om, hvem der bliver syge, og vi kan med data fra de tidligere bølger af VIA-studiet identificere tidlige tegn på sygdomsudvikling. På den måde kan vi kan også være med til at pege på, hvordan og hvornår man tidligst og bedst kan sætte ind for at forebygge, at børnene fx udvikler bipolar lidelse, skizofreni eller svær depression.”

Anne Thorup
Anne Thorup, Forskningsleder på Viaundersøgelsen

VIA 19 repræsenterer en ny fase af den langsigtede VIA-undersøgelse, hvis resultater har tiltrukket stor opmærksomhed både i Danmark og internationalt. Ved den første undersøgelse i 2013 var alle børnene 7 år gamle (VIA 7 studiet). Siden er børnene undersøgt igen med samme grundige undersøgelser i VIA 11 og VIA 15, og i VIA 19 vil forskerne endnu engang undersøge børnene, som nu er unge, voksne mennesker på 19 år.

Merete Nordentoft, overlæge ved Psykiatrisk Center København, professor i psykiatri ved Københavns Universitet, er også forskningsleder på undersøgelsen, og hun fremhæver det kommende VIA 19-studie som en mulighed for at udvikle en model, der kan forudsige negativ udvikling og en test, der kan identificere tidlige risikofaktorer og markører:

”Vi er meget stolte og glade for bevillingen, som gør det muligt for os at videreføre et helt unikt forskningsprojekt. Forskningen vil overordnet set have to parallelle fokusområder. Det ene er at identificere tidlige advarselssignaler og risikofaktorer, som kan muliggøre at intervenere tidligt. Det andet er at forstå, hvordan psykisk sygdom udvikler sig fra barndom til voksenalder. Vi kan opnå bedre indsigt i sygdomsudviklingen ved i de opfølgende VIA-studier at følge ændringer i forskellige domæner, som symptomer, kognitive og motoriske forstyrrelser og søvnforstyrrelser. ”

Den første undersøgelse – VIA 7 – var virkelig en øjenåbner i den forstand, at den viste, at børn af forældre med svære psykiske sygdomme er mere sårbare og er i øget risiko for selv at udvikle psykisk sygdom allerede tidlig i livet
Anne Thorup, Overlæge ved Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center og Klinisk Professor ved Københavns Universitet

Internationale studier og danske registerstudier har allerede vist, at børn af forældre med skizofreni eller bipolar lidelse har en medfødt, genetisk forhøjet risiko for at udvikle psykisk sygdom, før de fylder 30 år. Børnene er en ofte overset gruppe på landkortet, som er i højrisikogruppe, ifølge de to forskere.

”VIA-undersøgelserne udgør en vigtig brik i forståelsen af børn, der er født ind i familier med alvorlig psykisk sygdom; hvad de kæmper med, og hvordan familierne har svært ved at finde hjælp eller forebyggelse. Tænk hvis vi i fremtiden bliver i stand til at screene børn i skolen for symptomer på disse lidelser, på en lige så naturlig måde som børn i dag går til skoletandpleje for at forebygge tandsygdomme”, udtaler Anne Thorup.

Forskningen vil overordnet set have to parallelle fokusområder. Det ene er at identificere tidlige advarselssignaler og risikofaktorer, som kan muliggøre at intervenere tidligt. Det andet er at forstå, hvordan psykisk sygdom udvikler sig fra barndom til voksenalder.
Merete Nordentoft, Overlæge ved Psykiatrisk Center København, Professor i psykiatrived Københavns Universitet

Lundbeckfonden har været med fra VIA-undersøgelsens begyndelse for over 10 år siden, og den nye bevilling vidner om et langsigtet engagement på et yderst vigtigt område, ifølge Lars Torup, programdirektør i Lundbeckfonden:

”Vi har i Lundbeckfonden et overordnet mål om at styrke forskning til gavn for mennesker med psykiske lidelser. VIA-undersøgelserne er helt unikke, fordi de fokuserer på sårbare børn i høj risiko for at udvikle psykisk sygdom. På denne måde kan vi få dybere indsigt i tidlige sygdomsprocesser og identificere de

væsentlige årsagsforhold. Den vigtige viden – og de forventede fremadrettede værktøjer – der etableres, kan bidrage til at børn og unge i højrisikogruppen for psykisk sygdom får rette hjælp og dermed bedre forudsætninger for et godt liv, siger Lars Torup.

En stor metanalyse dokumenterer, at omkring 55% af børn, hvis forældre på et tidspunkt har fået diagnosen skizofreni eller bipolar lidelse, selv vil opleve psykisk sygdom i deres tidlige voksenliv.

 

Om VIA-undersøgelserne:

VIA-undersøgelsene er et unikt tværregionalt samarbejde mellem voksenpsykiatriske forskningsenheder i Skejby og Psykiatrisk Center København samt forskningsenheden i Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center i Region Hovedstaden.

  • VIA -undersøgelsen omfatter en registerbaseret repræsentativ kohorte af 522 børn, som følges over tid.
  • VIA 7 omfattede syvårige børn (2013-2016)  
  • VIA 11 omfattede elleveårige børn (2017-2020)
  • VIA 15 er igang og forventes afsluttet i marts næste år (2021-2024)
  • VIA 19 vil omfatte nittenårige unge (2024-2027).

Derudover har der været spørgeskemaundersøgelser undervejs i form af VIA 9 og VIA 14.
Projektet vil modtage finansiering fra Lundbeckfonden fra begyndelsen af 2024 og indtil udgangen af 2028.


Læs mere om VIA undersøgelserne : Besøg VIA-hjemmesiden