Experiments 2023

62 mio. kr. i Experiment-bevillinger til risikovillige projekter inden for hjerneforskning

De 32 projekter fra danske universiteter og hospitaler er nytænkende og eksperimenterende, og har potentiale til at bryde med traditionelle forestillinger inden for videnskaben. Bevillingerne er tildelt af Lundbeckfonden, som for femte år i træk støtter dristige projekter inden for neurovidenskab.

LF Experiments 2023

Forskerne, der modtager Lundbeckfondens Experiment 2023 bevillinger, befinder sig forskellige steder i karrieren – fra postdoc- til professor. De får nu chancen for at afprøve, om deres mest vovede projekter holder vand.

”Igen i 2023 var Experiment vores mest populære opslag. Vi tror, at netop den anonyme proces og bevillingens størrelse tiltaler forskere på alle niveauer. Vi mener også, det vidner om, at der er masser af idérige forskere rundt om i Danmark, som brænder for at teste deres vilde videnskabelige hypoteser,” fortæller Anette Høye, Senior Scientific Programme Manager i Lundbeckfonden.

Ingen gevinst uden indsats

Alle projekterne ligger inden for neurovidenskab eller beslægtede forskningsområder, der kan berige hjerneforskningen. De har potentiale til at skabe banebrydende ny viden, selvom målet kan ændre sig undervejs. Forskerne står over for en svær opgave, men de går alle ind i projekterne med et mindset om, at det er nødvendigt at tage risici og gøre en indsats for at opnå succes.

Vi mener, det vidner om, at der er masser af idérige forskere rundt om i Danmark, som brænder for at teste deres vilde videnskabelige hypoteser
Anette Høye, Senior Scientific Programme Manager i Lundbeckfonden

”Erfaringerne fra tidligere års bevillinger er, at de 2-årige Experiment-bevillinger skaber muligheder for at afprøve nye ideer, som ofte viser sig ikke at holde vand. Men hvis et projekt faktisk lykkes, viser det sig at kunne danne grundlag for nye spændende projekter – og en større ansøgning. Derfor fortsætter vi med glæde med at bevilge disse skæve projekter, som det er en fornøjelse at følge”, lyder det fra Peter Thostrup, der er Scientific Programme Director og i spidsen for Lundbeckfondens konkurrenceudsatte programmer.

Lundbeckfonden modtog i alt 216 ansøgninger til LF Experiments i 2023, hvoraf 32 ansøgere har modtaget en bevilling til et samlet beløb på 62,8 mio. kroner. Gennemsnitsbevillingen er på 2 mio. kroner, et beløb, der udbetales over 2 år.

 

Læse mere om de 32 bevillingsmodtagere og deres projekter her: